Tajíte doma své příjmy? Podívejte se, kolik Čechů to také dělá

Tajnou finanční rezervu má v manželství nebo partnerskému svazku každý třetí Čech. Většinou si bokem muži a ženy ukládají úspory do výše tří platů, ale téměř deset procent má skryté úspory ještě vyšší. Vyplývá to z průzkumu ING Bank Svět spoření.

660
reklama

Nejčastěji si peníze odkládají mladí lidé do 30 let a pak také Češi, kteří sfoukli na narozeninovém dortu už padesát svíček.

Důvody budou u každého velmi individuální. Nejčastěji pravděpodobně půjde o pocit svobody a finanční nezávislosti, schopnost dopřát si osobní věci či prožitky bez vědomí partnera nebo naopak o touhu partnera při výročí překvapit nějakou nečekanou pozorností," komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček,

Podle něj není na vytváření tajných finančních rezerv nic špatného, pokud rodina finančně nestrádá, a ‚veřejná' výše úspor domácnosti je dostatečně vysoká pro krytí neočekávaných výdajů.

Společný účet nebo oddělené? Češi jsou rozdělení

Dvě pětiny českých domácností spravují rodinné finance z oddělených osobních účtů partnerů, které k vytváření tajných rezerv přímo vybízejí. Zhruba stejný počet rodin pak volí jeden společný účet a pouze dvacet procent rodin má jeden společný a další „soukromé" účty.

„Je dobré, když mají oba partneři přehled o celkových příjmech i výdajích domácnosti a alespoň o větších položkách také společně rozhodují," říká Vaníček. Důležité je podle něj nastavení pravidel, aby z domácnosti ‚neodtékaly' peníze například za duplicitní položky nebo zbytné výdaje.

„Pokud má rodina o každodenním toku financí dobrý přehled, je větší šance na to, že dokáže více ušetřit. Tyto peníze pak může odkládat stranou," doplnil Vaníček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky