Rozdíl v počtu bohatých a chudých Čechů se prohlubuje

Rozdíl v počtu bohatých a chudých Čechů se prohlubuje. Zatímco vloni vzrostl počet českých dolarových milionářů o více než pět procent na rekordních 18 tisíc boháčů, přibylo také domácností ohrožených chudobou. Ta se podle posledních čísel Českého statistického úřadu týká více než milionu Čechů.

660
reklama

Bohatství českých dolarových milionářů vloni stouplo o 5,4 procenta na 42 miliard dolarů, tedy na asi 815 miliard korun. Jen pro představu, peníze těchto několika tisíc nejbohatších Čechů by stačily na vyplácení veškerých sociálních dávek včetně důchodů v celé České republice pro miliony lidí na déle než rok a půl.

Naopak lidí ohrožených příjmovou chudobou stále přibývá. Podle Českého statistického úřadu činí roční peněžní příjem na osobu v průměrné české domácnosti 171 tisíc korun hrubého. Míra ohrožení příjmovou chudobou se následně počítá jako podíl osob žijících v domácnostech s příjmem nižším než 116 tisíc korun. Taková situace se přitom týká téměř každého desátého Čecha.

Zároveň vzrostl počet Čechů trpících konkrétními materiálními nedostatky na 680 tisíc obyvatel (6,5 procenta populace). Mezi ty se počítají takoví lidé, kteří si kvůli nedostatku peněz nemohou dovolit čtyři a více věcí z následujícího seznamu: Platit včas nájem a půjčky, koupit si dovolenou, jíst obden maso, dostatečně vytápět svůj byt, vlastnit pračku, barevný televizor, telefon, automobil nebo uhradit neočekávaný výdaj ve výši několika tisíc korun.

„Počet domácností, které uvádějí, že se svými příjmy vycházejí jen s obtížemi, zároveň stoupl na 31,1 procenta. Alespoň týdenní dovolenou pro všechny členy své domácnosti si přitom nemohlo dovolit 43,7 procenta domácností,“ zakončuje téma rozdílu bohatých a chudých u nás Český statistický úřad.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky