Během minulých měsíců otřáslo českými obchody hned několik skandálů týkajících se nekvalitních polských potravin, jako byla například kauza koňského masa v hamburgerech, antibiotik v kuřecím mase nebo technické soli v potravinách. Celkem za první pololetí letošního roku muselo z pultů již 18 výrobků z Polska.
Jak poznat kvalitní potravinu z Polska?
Obdobně jako čeští, tak i polští výrobci používají na potravinách nejrůznější značky kvality, které kupujícímu zajišťují, že se jedná o výrobek vyšší kvality. Tedy takový, který prošel nejen poctivou výrobou, ale i důslednou kontrolou. Pokud se tedy bude kupující držet následujících označení na obalu potravin, nemusí se bát, že zakoupí nekvalitní potravinu.
1. Poznej dobré jídlo
Tuto značku kvality uděluje polské ministerstvo zemědělství, a to pouze na doporučení nezávislé vědecké komise. V té zasedají experti na zpracování potravin, výživu, zdravotnictví, pěstitelství, chovatelství, práva a ekonomie. Pokud tedy sáhnete po výrobku s touto nálepkou, neuděláte chybu.
2. Značka integrované produkce
Výrobky opatřené touto značkou jsou produkovány v souladu s principy integrované ochrany proti škůdcům a se zásadami udržitelného využívání technického a biologického pěstování plodin, i jejich ochrany a hnojení. Zvláštní pozornost je však věnována i ochraně životního prostředí a dopadu na lidské zdraví.
3. PQS – Standard kvality
Tato značka kvality garantuje kvalitní vepřové maso. Zákazník se tak může spolehnout na to, že kupuje maso z přírodních chovů. Značka poskytuje garance v oblastech chovu, produkce, porážky i zpracování vepřového masa.
4. Systém QMP
Tato značka představuje nový národní systém kvality potravin, který dává prodejcům i spotřebitelům záruku hovězího masa v té nejvyšší kvalitě. Hovězí s tímto označením by mělo uspokojit očekávání i těch nejnáročnějších spotřebitelů.
5. QAFP – značka jakosti zemědělských produktů a potravin
Jedná se o systém kvality vepřového a drůbežího masa a ovesných vloček. Výrobky označené touto samolepkou se mohou pochlubit jedinečnou kvalitou a bezpečností v rámci celého výrobního procesu. Systém je založen na myšlence, že jídlo je darem zemědělce spotřebiteli.
6. Kvalita tradice
Tato značka zaručuje spotřebiteli kvalitní výrobek tradičního charakteru, který se svou jakostí, dobrou pověstí či jinými vlastnostmi odlišuje od ostatních produktů ve své kategorii. Výrobce, který disponuje tímto označením, garantuje tradiční složení výrobku i tradiční výrobní postup.
Co se nejčastěji dováží do Česka z Polska?
V loňském roce dovezli obchodníci do České republiky potraviny z Polska za více než 150 miliard korun. Nejčastěji se přitom jednalo o mléko nebo mléčné výrobky, které představovaly 12 procent z celkového polského dovozu do Česka. Následuje polské vepřové maso, rostlinné tuky (10 procent), drůbež a výrobky z obilovin a mouka (shodně osm procent). Nezanedbatelné nejsou však ani tabákové výrobky (šest procent), kafe, čaj a kakao či zelenina a houby nebo sladkosti.
Témata: potraviny
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22