Beznin a nafta zlevnily. Které regiony je prodávají nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu nepatrně klesly, benzin Natural 95 i nafta zlevnily v průměru shodně o devět haléřů na 35,05 Kč, resp. 34,44 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

„Příčinou mírného poklesu byly stagnující ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu a posilující koruna,“ uvedl Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum. Cena ropy v průběhu uplynulých dnů prudce poklesla. Podle Tomčiaka je výhled pro české motoristy příznivý, nicméně zlevnění se bohužel v průběhu následujících dnů ještě nedočkáme. „Ceny ropy sice na světových trzích prudce klesají, ale průměrné ceny se na burze v Rotterdamu snižují mnohem pomaleji. Navíc je zde silný protivítr v podobě oslabující koruny vůči dolaru a právě slabší koruna zabrání v následujících dnech zlevnění,“ míní analytik.
 
Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Ústeckém kraji (34,55 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (35,66 Kč). Nejvíce klesly ceny v Královéhradeckém kraji (o 30 haléřů), naopak na Olomoucku o pět haléřů vzrostly.

Také v případě nafty patří první místo Ústeckému kraji (34,00 Kč), nejdražší je stejně jako u benzinu jižní Morava (35,02 Kč). Největší pokles cen zaznamenali motoristé právě v Jihomoravském kraji (o 20 haléřů), naopak na Pardubicku nafta o tři haléře zdražila.
 
Meziměsíčně zdražil Natural 95 v průměru o 65 haléřů, nafta o 71 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,26 Kč (10,3 %), nafta o 3,69 Kč (12,0 %).
 
Na sousedním Slovensku ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot stagnovaly. Benzin Natural 95 zůstal na úrovni 1,466 eura (35,48 Kč), nafta na 1,348 eura (32,62 Kč). V pondělí o tom informoval server Natankuj.sk.
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky