Jak ušetřit tisíce korun na cenách plynu. Rozhovor

Poté, co před několika měsíci vypukla mezi dodavateli plynu cenová válka, platí spousta Čechů se staršími smlouvami za plyn mnohem více, než musí. Změnit dodavatele přitom není vůbec složité. “Pokud změníte dodavatele nyní, stihnete další topnou sezónu už s levným plynem,“ radí odborník Finančního rádce TN.cz Tomáš Suchý.

reklama

Tomáš Suchý se dlouhodobě specializuje na trh s energiemi. Lidem přitom radí nečekat se změnou dodavatele plynu až těsně před topnou sezónu, ale naopak to vyřešit s dostatečným časovým předstihem. Také upozornil na několik nekalých praktik, na který by si lidé při změně dodavatele měli dát pozor.

Proč přemýšlet o změně dodavatele zrovna nyní?

Samotná změna dodavatele zabere nějaký čas. Výpovědní lhůta je totiž obvykle tři měsíce. To znamená, když teď začnete řešit změnu dodavatele, tak než se ten proces celý dokončí tak bude začátek listopadu, tedy období, kdy začíná topná sezóna. V tom okamžiku už začnete odebírat levný plyn. Proto je třeba to řešit nyní.

Kolik je vlastně možné změnou dodavatele ušetřit?

Úspora je vždycky vztažená k výši spotřeby. Když topíte plyn, tak roční úspora může být i osm tisíc korun. Když plynem netopíte a používáte ho jen na vaření, tak je ta úspora samozřejmě menší.

Jak bych vlastně měl postupovat, abych pro mě byla změna dodavatele co nejsnadnější?

Vůbec nejjednodušší je například navštívit stránky Finančního rádce TN.cz, kde si zadáte svou spotřebu, kterou zjistíte ve svém posledním vyúčtování. S následným procesem vám už pomohou specialisti, kteří jsou na to proškolení. Pro dokončení smlouvy tak budete potřebovat poslední fakturu od současného dodavatele, kde jsou všechny potřebné údaje k vyplnění smlouvy. Ta vám bude následně zaslána k podpisu, vy si ji v klidu prostudujete a poté ji vrátíte zpátky.

Pokud změním dodavatele a nejsem úplně spokojený, mohu dodavatele zase změnit?

Je třeba rozlišit, jestli máte uzavřenou smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou. U doby neurčité platí zpravidla ta tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, tak tam musíte počkat, než vám vyprší termín smlouvy, zkráceně jde odstoupit jen, když dodavatel například změní obchodní podmínky.

Pokud mi někdo nabídne změnu dodavatele, na co se je dobré se u takové nabídky soustředit?

Překvapení občas bývají v obchodních podmínkách, kde si ceny třeba upíšete na deset let a je opravdu těžké odhadnout, jak se bude vyvíjet cena v tak dlouhém horizontu, jestli se to vůbec vyplatí. Současně tam jsou zmíněné různé aktivační či deaktivační a další poplatky, které jsou spojeny s jakoukoliv změnou na smlouvách. Tomu je třeba se vyvarovat.

Témata: zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky