Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA daly najevo, že si nechtějí utáhnout opasek, kritizuje Klaus

Vláda v USA může dál beze změny utrácet za věci, které jsou nerozumné, nepotřebné nebo dokonce neproduktivní. V komentáři pro pondělní Hospodářské noviny tak hodnotí český prezident Václav Klaus důsledek dohody, která Američanům umožnila zvýšit dluhový strop.

"Nechci jazykem nezávislého analytika soudit nejmocnější, a navíc s námi spřátelenou zemi světa," zmínil český prezident. Podle svých slov ale nemohl nechat bez komentáře mediální výklad, podle kterého prezident Barack Obama podpisem zákona o zvýšení limitu povoleného státního dluhu zachránil USA před bankrotem. "Těžce dojednaná dohoda mezi americkým kongresem a prezidentem znamená pouze to, že i po 5. srpnu (na dva roky) může vláda beze změny utrácet za věci rozumné i nerozumné, potřebné i nepotřebné, produktivní i zcela neproduktivní," napsal Klaus, který doplnil: "Já žádný důvod k jásání nevidím – Amerika tím jasně řekla, že si nechce utáhnout opasek, udělala si na něm naopak jednu dírku navíc". Podle českého prezidenta byl podpis zákona o zvýšení limitu dluhu marginálním krokem, který situaci neřeší. "Ale byl špatným signálem pro Ameriku, pro všechna další Řecka, a mám strach, že i pro leckoho u nás," uvedl pro HN Václav Klaus.

Témata:  USA Václav Klaus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy