Autem k moři: Co dělat při bouračce za hranicemi Česka?

Blíží se čas letních dovolených a velká část českých turistů se vydá autem za hranice. I přes časté varování jsou dopravní nehody jedním z nejčastějších důvodů úmrtí či zranění českých turistů v zahraničí. Jak se připravit a jak postupovat v případě, kdy se stanete účastníky havárie?

reklama

"Pokud nehodu nezpůsobím, škoda je hrazena z povinného ručení viníka a nároky se řídí právem státu, kde k nehodě došlo,“ vysvětluje Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným a dodává: "Legislativa v oblasti povinného ručení je nicméně v rámci zemí EU podobná, protože minimální rozsah nároků je stanoven ve směrnici EU,“ říká Fládr. Dá se tak říct, že rozsah nároků je v EU téměř shodný jako u nás, navíc jsou hrazeny hotové výdaje jako například ubytování či odvoz zpět do ČR.

Jak postupovat, když je mi škoda způsobena?

• Vyplňte záznam o nehodě (evropský formulář)

• Zavolejte policii

• Vyfotografujte si míru poškození vozidla, místo nehody a vše, co vám přijde užitečné

• Pokud se bude vozidlo v zahraničí opravovat, je důležité pečlivě zadokumentovat i rozsah poškození vozidla

• Pořiďte si kopie od všech listin, které budete podepisovat (zpětně se dokumenty získávají velice těžko)

• Za škodu odpovídá zahraniční pojišťovna viníka, nároky lze ale uplatnit u nás prostřednictvím škodního zástupce na území ČR (lze zjistit na webu ČKP)

Pokud řidič nehodu způsobí sám, pak záleží především na rozsahu havarijního pojištění, asistenčních služeb a znění pojistných podmínek. "Nejdůležitější je, zjistit si rozsah krytí ještě před odjezdem do zahraničí. Ideální je událost nahlásit na infolinku a řídit se pokyny pojišťovny či asistenční služby: zda odtáhnout havarovaný vůz do ČR nebo řešit opravu na místě, informovat se, jak je hrazeno uskladnění vozidla, právní pomoc, nocleh a případné nutné tlumočení,“ upozorňuje Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným.

Jak postupovat, pokud škodu způsobím?

• Nahlaste nehodu vaší pojišťovně, resp. Asistenční službě

• Pokud dojde ke škodě na zdraví a řidič nemá připojištěno úrazové pojištění řidiče a spolucestujících nebo jiné úrazové či cestovní pojištění, nebude mu pojišťovnou hrazena žádná škoda.

• Spolujezdci budou mít škodu hrazenu z řidičova povinného ručení.

• Náklady na léčbu by v rámci členských států měly být placeny z veřejného zdravotního pojištění, častokrát ale pouze v základním a nezbytném rozsahu. V některých případech je nutné léčbu uhradit na místě a pak se domáhat proplacení po návratu domů.

• Nikdy nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Klidně napište do protokolu, že verzi v cizím jazyce nerozumíte, přidejte česky "můj podpis“ a to podepište,“ doplňuje Lukáš Fládr.

Na co při cestě do zahraničí nezapomenout?

K řízení motorového vozidla v zahraničí je obecně třeba český, případně mezinárodní řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla, zelená karta a u zapůjčeného vozidla notářsky ověřený dopis o zapůjčení vozidla opatřený překladem. Pokud se na dovolenou dopravujete zapůjčeným vozem, nezapomeňte si ověřit, že je pojištěno. Nezapomeňte si vzít také spojení na pojišťovnu, případně asistenční službu.

Témata: Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky