Den daňové svobody: Češi dnes přestali vydělávat na stát

V úterý 11. června se daňoví poplatníci v České republice konečně dočkají vytouženého Dne daňové svobody. Prací na stát jsme letos strávili 161 dní. Následující den, který letos vychází na úterý 11. června, je tak prvním dnem daňové svobody v České republice.

reklama

Letos více práce na stát

Prací na stát v letošním roce strávíme o jeden den více než v minulém roce (2013: 161 dní vs. 2012: 160 dní), což se vzhledem k loňskému přestupnému roku projevilo posunem v kalendáři z 9. června 2012 na letošní 11. červen 2013.

Nejpozději oslaví den daňové svobody tradičně již Dánové, a to až 1. srpna. Následují Francouzi a Finové 26. července. Naopak nejdříve, již 27. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Australané přestali vydělávat na stát 5. května.

A co Den daňové svobody vlastně znamená?

„Den daňové svobody pomyslně dělí rok na dvě části, na tu, kdy pracujeme na pokrytí veřejných výdajů, a na tu, kdy pracujeme na sebe. Stát nemá žádné jiné peníze než ty, které vybere na daních, a ty, které si půjčí – ty budou muset být spolu s úroky splaceny v budoucnosti. Proto se Den daňové svobody Liberálního institutu váže k výdajům státu. Čím méně se stát rozhodne v daném roce utrácet, tím zkracuje dobu vazalství „práce pro stát", tedy ekonomické aktivity každého z nás, jejíž plody neskončí v naší peněžence, ale ve státní kase," vysvětluje hlavní analytik Liberálního institutu Aleš Rod podstatu Dne daňové svobody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky