Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize nekončí, oživení ekonomiky se odkládá. Kdy bude lépe?

Celková důvěra v domácí hospodářství se v dubnu proti předcházejícímu měsíci opět propadla. Vývoj ekonomiky vnímají hůře firmy v průmyslu, stavebnictví, obchodě i ve službách a konečně také spotřebitelé, přesto je česká společnost více optimistická než vloni touto dobou, uvedl ve středu ČSÚ.

Z šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily jejich obavy jak ze zhoršení celkového vývoje ekonomiky, tak ze ztráty svého zaměstnání. Obavy ze zhoršení vlastní finanční situace však podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstávají beze změny.

Lidé mají také stále strach z růstu cen, kvůli čemuž neuvažují o pořizování větších nákupů. To se negativně promítne na slabé domácí spotřebě. Úmysl obyvatel spořit se přitom podle ČSÚ snížil.

"Recese, která trvá již více než rok, nekončí a jak je vidět z očekávání firem, velké naděje na její brzký konec nejsou cítit," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že nejnovější údaje o náladě v ekonomice naznačují, že první polovina roku bude i nadále ve znamení recese. "Pokles sice není tak dramatický jako ten předchozí, nicméně je už nyní nejdelší v historii samostatné ČR," zakončil Petr Dufek.

Podle odborníků by se česká ekonomika měla dostat z propadu v druhé polovině letošního roku. Celkově by letošní výsledek HDP mohl skončit stagnací kolem nuly. Na oživení si proto pravděpodobně budeme muset počkat až na rok 2014.

Témata:  ekonomika krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy