Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželství dostává zcela nová pravidla. Co říká občanský zákoník?

Manželství dostává zcela nová pravidla. Co říká občanský zákoník?

Foto: Pixmac

Pokud chcete vstoupit do stavu manželského, počítejte s tím, že budete mít povinnost být vůči svému budoucímu manželovi zcela transparentní a otevření. Podle nového občanského zákoníku má totiž manžel právo vědět nejen to, jaký je váš majetek, ale i kolik vyděláváte či jak vysoké odměny dostáváte.

Budoucí manžel (ka) má právo vědět, zda se ucházíte o zaměstnání v zahraničí, chcete jít studovat nebo vás čeká dlouhodobá stáž. Pokud nebudou s vašimi aktivitami souhlasit, máte "zaděláno na problém". Povinností totiž je, abyste při svých zamýšlených aktivitách bral zřetel na zájem manžela, rodiny a dětí.

Zákoník také klade důraz na ochranu rodinného majetku a vybavení domácnosti rodiny. Věci, které patří k obvyklému vybavení domácnosti, totiž přestanou být dnem nabytí účinnosti nového občanského zákoníku součástí společného jmění.

To znamená, že když se manžel rozhodne prodat sušičku na prádlo, potřebuje k tomu souhlas manželky, protože sušička není věc zanedbatelné hodnoty. Pokud ji prodal, aniž o tom manželku informoval, ona se může dovolat neplatnosti prodeje.

Bezproblémové totiž není ani společné bydlení manželů. Zákoník totiž zavádí ochranu k bydlení rodiny. Pokud muž vlastní byt a manželka se k němu po svatbě nastěhuje, vzniká jí právo bydlení. Muž pak nesmí bez jejího písemného souhlasu byt prodat nebo k němu zřídit například zástavní právo. Může to udělat jen v tom případě, že zajistí rodině "po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním".

"Mně přijde toto ustanovení jako pitomost. Pokud vlastním majetek, nabyl jsem ho před sňatkem a je v mém výhradním vlastnictví, tak si s ním mohu dělat, co chci, a nemůže mně nikdo bránit s ním svobodně nakládat," uvedl advokát Oldřich Choděra.

V případě, že manželé mají společnou nájemní smlouvu k bytu, v němž bydlí spolu se svými dětmi, a manžel se rozhodne bez písemného souhlasu manželky nájem ukončit, ona může nechat tento akt zneplatnit.

Témata:  občanský zákoník manželství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy