Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Čechů můžou od června definitivně přijít o auto

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Nová zákonná úprava, která vstoupila v platnost v lednu tohoto roku, dává majitelům nepřihlášených vozidel nůž na krk.

Pokud si majitel do letošního června nepřihlásí odhlášené auto, bude tento vůz trvale vyřazen z evidence a již ho nepůjde nikdy přihlásit. Provoz takového auta pak bude nezákonný a jeho majitel bude vystaven riziku vysokých pokut nebo náhrad škod například v situaci, kdy bude vozidlem způsobena dopravní nehoda.

Nepřihlášené vozidlo totiž nebude možno ani pojistit z titulu tzv. zákonné odpovědnosti. Pro majitele nepřihlášených vozidel to představuje ohromné riziko. Nový Občanský zákoník totiž umožňuje poškozeným požadovat po viníkovi i několikamilionová odškodnění za způsobené škody. 

Co tedy dělat v případě, že vozidlo není přihlášeno?

"Je nezbytné zajistit si všechny doklady, které jsou spojeny s prodejem vozidla a od původního majitele si nechat úředně ověřit plnou moc k převodu," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Podle něj by lidé neměli s takovým úkonem otálet. Dá se totiž předpokládat, že nedohlášených vozidel jezdí po českých silnicích až několik desítek tisíc. Registry proto budou velmi pravděpodobně přetížené, nová registrace se tak může protáhnout a v krajním případě ji majitel vozu ani nemusí stihnout. 

Určitou variantou může být podle Svobody i včasný prodej vozu: "Našim zákazníkům dokážeme nabídnout výkup takového vozu a následně zařídit dohlášení, případně prodej takového vozu na protiúčet. Klient se tak zbaví velmi nepříjemného problému a může jezdit v novém voze, kdy kompletní registraci zrealizujeme sami a na naše náklady.“ říká Svoboda.

Podle něj je ale nezbytné s takovým postupem neváhat: "V posledních týdnech se na naše autocentra obrací zvyšující se počet klientů, kteří potřebují řešit svízelnou situaci s registrací vozu." Pro 100% jistotu ohledně dohlášení vozidla radí Svoboda navštívit registr vozidel a přímo na místě zjistit, zda je vozidlo řádně odhlášeno, resp. přihlášeno na nového majitele.

Témata:  auta občanský zákoník

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.