Válková se studenty mění občanský zákoník. Pospíšil varuje

Exministr spravedlnosti, nyní europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil varuje Helenu Válkovou. Děsí se jejím ministerstvem připravované novely občanského zákoníku.

Ilustrační fotografie
reklama

Ještě před nástupem do funkce Válková prohlásila, že chce do roka novelu občanského zákoníku, který má podle ní své mouchy.

Podle informací některých médií je ve skupině vedené prvním náměstkem Pelikánem několik studentů práv. A toho se Pospíšil děsí. "Měla by se (novela) týkat více než 200 paragrafů a v mnohém by měla znamenat návrat před rok 2014. Velmi před tímto postupem varuji. Jak jsem již několikrát řekl, přijetí zákona o rozsahu občanského zákoníku s sebou vždy nese potřebu později některá z ustanovení, která se ukáží jako problematická či nejasná, 'opravit'. Musí se tak ale stát až po určité době, kdy se v praxi jednoznačně ukáže, která ustanovení to jsou," napsal Pospíšil na Facebooku.

K výše popsané situace ale podle něho nepochybně nedošlo. "Mám dojem, že novela je připravována spíše na základě osobního přesvědčení a ambicí vedení ministerstva než výsledků praktické a odborné analýzy," dodal.

Nový občanský zákoník prosazený během vlády Petra Nečase, vznikal několik let. Nahradil původní zákoník platný od roku 1964. Tedy ještě z doby, kdy Česku, respektive Československu vládla komunistická diktatura.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky