Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalouskovi cifršpióni zabavili přes miliardu "špinavých korun"

Finanční analytický útvar Ministerstva financí (FAÚ) vloni zajistil více než jednu miliardu korun podvodníků. Největší podvody byly v oblasti krácení DPH u pohonných hmot, kdy například dvě obchodní společnosti chtěly stát okrást o 53 milionů korun.

"Do podvodu byla zapojena inkasní společnost, která prováděla správu pohledávek a závazků. I přes snahu přesunout prostředky na dalšího obchodníka v řetězci došlo k blokaci bankovního účtu a podání trestního oznámení," uvedl v mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Mezi rafinovanými podvody také oddělení řešilo i kuriózní případy. Starosta jedné obce propadl internetovému sázení. Sázel hodně, ale nevyhrával. Osudným se mu stala skutečnost, že jako starosta měl přístup i k obecnímu účtu. Poté co vyčerpal vlastní finanční zdroje, začal tunelovat obecní finance, a peníze z obecního účtu na svůj vlastní. Obci tak prohrál přes jeden milion korun. U veřejně činných osob to však nebyl jediný příklad podvodu, který úředníci snadno odhalili.

Veřejně známý člověk se snažil v dědickém řízení prokázat, že nebožtík jí nečekaně zanechal prostředky v řádu milionů korun. Podvod prokoukli úředníci jednoduše, když zjistil, že překvapivý milionář nevykonával za svého života žádnou činnost, ze které by mohl nabýt tak rozsáhlý majetek.

Celkově počet podaných trestních oznámení vzrostl o zhruba 70 procent na 429. Počet podnětů daňové a celní správě se zvýšil asi o třetinu na 979.

Témata:  Miroslav Kalousek podvod

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.