Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají se lépe Češi nebo Slováci? Velké srovnání platů

Mají se lépe Češi nebo Slováci? Velké srovnání platů

Foto: Pixmac

Slováci berou na výplatách průměrně o čtyři tisíce méně než Češi. Na konci loňského roku ovšem sousední ekonomika poskočila do příznivějších čísel. Čeká nadějná budoucnost i Českou republiku?

Česká republika se plácá v nejdelší recesi od roku 1997, ekonomiku se nedaří nakopnout a nezaměstnanost pořád stoupá. Loňský hrubý domácí produkt spadl meziročně o 1,1 procenta. Spotřebitelské ceny neustále rostou a mzdy je nestíhají dohánět. Přestože průměrná mzda roste, její reálná hodnota klesá. Za stejné peníze si nakoupíme méně věcí.

Průměrné mzdy na Slovensku jsou pořád nižší než ty v České republice. Ve třetím kvartále loňského roku si Češi průměrně vydělali 24 514 korun, obyvatelé sousední země si odnášeli 20 070,4 korun. Na Slovensku poskočila výše výdělku meziročně o dvě procenta, ale inflace způsobila, že reálné hodnota mzdy o 1,6 procenta propadla. V České republice peníze na výplatnicích narostly o 1,4 procenta, ale situace byla stejná – vyšší spotřebitelské ceny ohlodaly jejich hodnotu o 1,8 procenta.

Od roku 2009 se průměrná slovenská mzda pohnula o 1561,6 korun směrem nahoru, ta česká za stejnou dobu urazila cestu vyjádřenou hodnotou 824 korun. Inflace v České republice se od roku 2009 kontinuálně prohlubovala z číslice 1 na loňských 3,3 procenta. V příštím roce očekává ministerstvo financí její pokles o 1,2 procenta, takže by peníze měly mít větší kupní sílu. Na Slovensku se v roce 2012 pohybovali na čísle 0,9 procenta, za loňský rok pak vykázali inflaci ve výši 3,6 procenta.

Ovšem vývoj za poslední čtvrtletí roku 2012 dává naději na optimismus. Mzda poskočila o dva tisíce korun a pokles reálné hodnoty peněz se podařilo utlumit z 1,6 na 0,3 procenta. Za Českou republiku nejsou zatím čísla za závěrečný kvartál k dispozici, statistický úřad je zveřejní 11. března.

Na Slovensku si na sklonku loňského roku nejvíce polepšili pracovníci ve finančních a pojišťovacích službách, v IT a PR odvětvích. Nejnižší platy si odnášeli zaměstnanci ubytovacích a stravovacích zařízení, stavebnictví a polnohospodářství.

Kromě finančníků a pojišťovacích agentů si nejvíce polepšili ve zdravotnictví a sociální pomoci. Nejstrmější propad naopak zakusily odvětví obchodu s nemovitostmi a administrativní služby.

Podobně to vypadá i v tuzemsku: největší peníze si odnášejí v sektoru financí a pojištění, nejhůře jsou na tom zaměstnanci v lesnictví, rybářství a pohostinství, ovšem – jak už bylo řečeno – Český statistický úřad ještě nezveřejnil poslední čísla loňského roku.

Témata:  Česko ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy