Komunista má jasno: Znárodňujme, to se to pak bude rozdělovat!

Zemědělský a hospodářský výbor bude diskutovat o novele zákona, díky které by mohl stát čerpat zisky ze státních podniků, jako jsou Lesy ČR (LČR) nebo Budějovický Budvar. V pátek novelu zákona o státním podniku Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení.

660
reklama

Předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik poznamenal, že je škoda, že není více státních podniků, které by generovaly zisky. "Kdyby těch podniků bylo 15 nebo 30 a každý pustil dvě miliardy ročně, to by se mohlo rozdělovat," řekl Kováčik, podle kterého je vidět, že stát nemusí být špatným hospodářem.

Zákon měl původně platit od loňského prosince, ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chtěl již převést do rozpočtu miliardu korun z LČR. "Pro roky 2013 a 2014 je předpokládána částka ve výši čtyři miliardy korun," uvádí důvodová zpráva o dalších penězích, které by státní rozpočet mohl z Lesů ČR získat. "Počítá se s tím již v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Půjde to proti deficitu důchodového účtu," řekl dříve o přesměrování peněz premiér Petr Nečas (ODS).

Poslanec Michal Doktor (nez.) je přesvědčený o tom, že peníze na důchody jsou potřeba, nepřeje si ale, aby se utopily pouze ve státních mandatorních výdajích.

Podle současné legislativy musí zisky zůstat v podniku, jsou tak pro vládu nedotknutelné. "Státní podnik už podle svého názvu a s ohledem na to, kým byl zřízen, je především podnikem státu a jako takový by měl určitým způsobem sdílet vývoj hospodaření státu jako celku a rovněž by měl adekvátně participovat na řešení těch situací, kdy stát čelí závažným problémům ekonomické povahy," píší úředníci ministerstva zemědělství.

Zákon počítá s tím, že zakladatel státního podniku (u Lesů ČR ministerstvo zemědělství) může rozhodnout o vytvoření nového "fondu zakladatele". Každý rok zakladatel určí, jaká část zisku se do fondu přesune.

O tom, zda se peníze přelijí do státního rozpočtu, nebo zda je využije zase daný státní podnik, bude rozhodovat podle předložené novely vláda.

S návrhem v principu souhlasí i opoziční demokraté. Jejich předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) dříve řekl, že normu nejspíš v dolní komoře parlamentu podpoří.

Mezi státní podniky s neregulovanými zdroji financí se kromě Lesů České republiky řadí také Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu ČR, Vojenské lesy a statky ČR a národní podnik Budějovický Budvar. O převodu peněz se ale zatím uvažuje pouze u Lesů. "U ostatních podniků se nepředpokládá zřízení fondu zakladatele kvůli použití zisku na úkoly vykonávané podnikem a možnost zřízení fondu zakladatele bude zvažována až po další detailní analýze hospodaření u jednotlivých podniků v návaznosti na jejich plánovací dokumentaci," nechávají možnost převodu peněz i u ostatních podniků ministerští úředníci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky