Staráte se o nemocné dítě? Žádejte o ošetřovné

V dalším dílu našeho "finančního rádce" se podíváme na další dávku, na kterou máte nárok. Tématem bude ošetřovné. Přečtěte si, kdy na něj máte nárok, podmínkou totiž nemusí být jen nemocné dítě. Pomocí kalkulačky si můžete spočítat, kolik budete dostávat!

660
reklama

Pečujete o nemocné dítě, neprohlupte a zažádejte si o ošetřovné. Je to totiž jedna z dávek nemocenského pojištění, na kterou přispívá každý zaměstnanec v sociálním pojištění. Z nemocenského pojištění se pak poskytují čtyři druhy peněžitých dávek: nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství, a ošetřovné.

Kdy máte na ošetřovné nárok?

Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který se stará o nemocné dítě. Kromě toho o něj může žádat, i když ošetřuje nemocného člena domácnosti (například babičku), nebo pečuje o zdravé dítě mladší 10 let z důvodů že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno, dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama onemocněla.

Od kdy dostanete ošetřovné?

Ošetřovné se proplácí už od prvního dne nemoci člena domácnosti. Pokud jste osamělý rodič a máte v trvalé péči dítě ve věku do 16 let, které ještě neukončilo povinnou školní docházku, můžete čerpat ošetřovné 16 dní, v ostatních případech se proplácí 9 dní.

Pokud se osoba, o níž se staráte, uzdraví a třeba jen po jednom dni znovu onemocní, můžete znovu ošetřovné čerpat celých 9 nebo 16 dní.

Jak vysoké je ošetřovné?

Výše ošetřovného od prvního kalendářního dne činí 60% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Jak uplatňovat nárok na ošetřovné?

Nárok na tuto dávku se uplatňuje pomocí tiskopisu "Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péči)", který vystavuje ošetřující lékař osoby, která onemocněla. V případě, že žádáte o ošetřovné za dítě do 10 let z důvodů uzavření výchovného zařízení (školy) dostanete tento formulář právě z výchovného zařízení či školy, do které dítě chodí.

První díl formuláře zaměstnanec předá svému zaměstnavateli, druhý díl a potvrzení o trvání potřeby ošetřování (péče) jsou pak důležité pro samotnou výplatu dávky. I tyto tiskopisy zaměstnanec neprodleně předává svému zaměstnavateli.

Došlo-li k vystřídání ošetřujících osob, uplatňuje zaměstnanec, který ošetřoval člena domácnosti (převzal péči) jako druhý v pořadí, nárok na ošetřovné tiskopisem "Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči)".

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky