Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je stále v recesi, upozorňuje ČSÚ

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí klesl v mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procenta, meziročně se snížil o 1,3 procenta, sdělil v pátek Český statistický úřad zpřesněné odhady. Ekonomika Česka tak zůstává nadále v recesi.

"Výkonnost ekonomiky se v uplynulém čtvrtletí dále snížila, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Přebytek zahraničního obchodu nedokázal, stejně jako v předchozích čtvrtletích, plně kompenzovat pokles domácí poptávky po spotřebním a investičním zboží a službách," uvedl úřad.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) klesla meziročně o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta, a to především kvůli vývoji ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Stavebnictví čelí problémům delší dobu, a to kvůli nedostatku zakázek velkých staveb a bytových i nebytových komplexů. Během psoledních tří let v tomto období klesla zaměstnanost o více než šest procent, odpracované hodiny a hrubá přidaná hodnota o více než deset procent.

Zemědělství se muselo vyrovnat s nižší úrodou. Pokles v průmyslu má na svědomí jak zpracovatelský průmysl vlivem poklesu domácích i zahraničních zakázek v některých odvětvích, tak zejména energetika a těžební průmysl.

Negativní vývoj domácí poptávky je podle ČSÚ důsledkem snižujících se výdajů na konečnou spotřebu. K meziročnímu poklesu výdajů na spotřebu domácností o 2,4 procenta přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly ale i výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 2,3 procenta kvůli více než pětiprocentnímu poklesu investic do bytových i nebytových budov a staveb.

Český statistický úřad upozorňuje, že pro vývoj vnější poptávky byl klíčový výrazný předstih zbožového vývozu před dovozem," uvedl ČSÚ. Dovoz zboží vzrostl ve stálých cenách meziročně pouze o 0,2 procenta, vývoz se zvýšil o pět procent. V běžných cenách se čtvrtletní aktivní saldo zbožového obchodu zvýšilo z loňských 18,3 miliardy korun na 43,6 miliardy korun.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.