Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy ohrožuje chudoba nejméně ze všech obyvatel EU

Čechy ohrožuje chudoba nejméně ze všech obyvatel EU

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejnižší podíl obyvatel ohrožených chudobou, nebo sociálním vyloučením, měla vloni ze všech zemí EU Česká republika. V té se tento problém týkal 15,3 procenta lidí, tedy asi 1,6 milionu Čechů, průměr EU přitom představoval 24 procent, informoval v pondělí Evropský statistický úřad (Eurostat).

"V roce 2011 bylo v zemích Evropské unie ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením 119,6 milionu lidí, což je 24,2 procenta všech obyvatel členských států. O rok dříve ohrožovala chudoba 23,4 procenta Evropanů," uvedl na svých oficiálních webových stránkách Eurostat.

Nejvíce ohrožených obyvatel žije podle statistik v Bulharsku, kde se problém týká téměř každého druhého. Následuje Rumunsko a Lotyšsko (shodně po 40 procentech), dále Litva s třetinou obyvatel ohrožených chudobou a krizí zmítané Řecko s Maďarskem (po 31 procentech).

Kromě České republiky, která se vloni vrátila na hodnoty z roku 2008, se v tomto ohledu dařilo také Nizozemsku a Švédku, kde je v ohrožení chudobou "pouze" 16 procent obyvatel, následovalo Lucembursko a Rakousko (17 procent v obou státech).

Osoby ohrožené chudobou jsou podle metodiky Eurostatu občané žijící v domácnostech s celkovým příjem pod úrovní 60 procent průměrného příjmu daného státu.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy