Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasova vládní kantýna? Vývar za 7 Kč a...! Čtěte dál

Nečasova vládní kantýna? Vývar za 7 Kč a...! Čtěte dál

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Poslanec Vít Bárta (VV) zveřejnil ve čtvrtek na svých webových stránkách jídelníček z Úřadu vlády i s cenami. V loňském roce si podle něj mohli lidé dát hovězí vývar s masem za sedm korun nebo kotlet po židovsku i s přílohou za 29 korun.

"Tento jídelníček ani nepotřebuje komentář, spíše dokládá, že vláda České republiky žije mimo realitu a ještě pro jistotu zavede od ledna vyšší DPH na potraviny, které už tak patří k nejvyšším v Evropě," píše Bárta. Zapomněl ale dodat, že v době, kdy byl tento jídelní lístek v platnosti, byl ministrem dopravy a mohl se v kantýně stravovat zdarma. Kromě toho jídelní lístek a ceny na něm zveřejnil až po roce, když se jeho strana dostala do opozice a startuje kampaň proti vysokým cenám potravin v České republice.

"Ceny, uvedené na jídelním lístku, nejsou konečnou cenou jídla. Představují pouze tu část ceny, kterou si platí zaměstnanci přímo při odběru jídla," vysvětluje mluvčí vlády Michal Schuster. Podle něho část doplácí fond kulturních a sociálních potřeb. "Ten si financují – stejně jako v ostatních podnicích či organizacích – formou odvodu ze svých mezd právě zaměstnanci, a zbytek hradí zaměstnavatel, tedy Úřad vlády," dodal. Jde tak o zaměstnanecký benefit, jako u stravenek.

Navíc se ceny jídel podle vládního mluvčího od minulého roku zvýšily.

Témata:  vláda potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.