Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KPMG: Hotelům se daří. Hlásí nárůst turistů

KPMG: Hotelům se daří. Hlásí nárůst turistů

Foto: Pixmac

Česko se nese na vlně zvýšeného turistického zájmu, v červnu totiž došlo k meziročnímu zvýšení průměrné obsazenosti českých tří až pětihvězdičkových hotelů o devět procent na 64 procent. Vyplývá to z reportu projektu TLT benchmark společnosti KPMG ČR zveřejněného v neděli.

Obsazenost českých hotelů pokračuje v nastoleném trendu z května 2011 a dále konstantně roste. Vedle růstu průměrné obsazenosti došlo i k ustálení průměrných cen za hotelový pokoj. Po výrazném propadu (o 430 korun za pokoj a noc) mezi lety 2009 a 2010 se cena v červnu meziročně snížila o zanedbatelných 16 korun na 1 165 korun za jednu noc. "Vzhledem k vývoji cen pokojů v minulých měsících můžeme očekávat, že ceny začnou opět stoupat směrem k úrovni v červnu 2009," odhaduje Ondřej Špaček ze společnosti KPMG Česká republika. V pražských hotelech meziročně rostla nejen průměrná obsazenost (nyní dosahuje 83 procent), ale i ceny pokojů a průměrná délka pobytu. O tom, že se do hlavního města vrací ve velkém zahraniční turisté, svědčí fakt, že 91 procent všech hotelových hostů v Praze tvoří právě oni. Vůbec nejhůře se situace vyvíjí na Karlovarsku. V tradiční lázeňské oblasti, kde hosté tráví v průměru nejdelší dobu, se obsazenost snížila na 62 procent (mínus deset procent), průměrná cena pokoje pak meziročně klesla z 2 149 korun na 1 250 korun a průměrná délka pobytu z 9,5 dne na 5,5 dne. Ve srovnání se Slovenskem je na tom ale Česká republika co do obsazenosti hotelů o deset procent lépe. Průměrná obsazenost slovenských hotelů totiž činí 54 procent (v Bratislavě dokonce 70 procent). Průzkum TLT benchmark vychází z dat, která od počátku roku 2009 s měsíční periodicitou poskytují ubytovací zařízení. Celkem se do projektu už zapojilo více než 180 subjektů. TLT benchmark monitoruje aktuální poptávku po ubytovacích a konferenčních službách v České republice i to, jak na ni provozovatelé těchto zařízení reagují. Zpráva se také opírá o údaje z interních studií a analýz společnosti KPMG Česká republika, které se zabývají cestovním ruchem v ČR. Od letošního roku se do projektu zapojily i hotely a konferenční centra ze Slovenska.

Témata:  turismus hotely

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.