Peake otáčí? Kritizuje vládu! Protikorupční strategie hodně drhne

Vláda si zaslouží velkou kritiku za nesplněné body z protikorupční strategie na roky 2011 a 2012. Na pondělním pražském zasedání Rady Platformy pro transparentní veřejné zakázky to řekla místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).

660
reklama

Prozradila, že v posledních týdnech bylo na jednání kabinetu Petra Nečase (ODS) dusno kvůli plnění protikorupční strategie vlády za poslední dva roky. Peake je nespokojená, že se nepodařilo prosadit řadu priorit, jako jsou zákon o úřednících, zlepšení svobodného přístupu k informacím, nový zákon o státním zastupitelství, rozšíření možností testů spolehlivosti, posílení vymahatelnosti kontrol Národního kontrolního úřadu (NKÚ) či nový zákon o finanční kontrole.

"Za tento seznam je mně osobně celkem stydno, protože vše, co na tom seznamu je, považuji za priority z té protikorupční strategie za poslední dva roky a je mi velmi líto, že to budou věci, které budeme muset s největší pravděpodobností předkládat do nové protikorupční strategie a vláda si za to nepochybně zaslouží velkou kritiku," řekla Peake. Kritiku se pokusí mírnit alespoň výčtem nemalého množství protikorupčních opatření, které se prosadit podařilo.

Nicméně z jejího projevu bylo vidět, že není spokojena s přístupem některých svých vládních kolegů a prozradila, že se musela dokonce uchýlit k lehkému vyhrožování. Také slíbila, že až bude předkládat účty splnění protikorupční strategie, bude velmi otevřená v tom, kdo za který nesplněný úkol může, ať už je to ministerstvo, politik nebo politická strana.

"Pokud prostě nějaké ministerstvo na pět dopisů odpoví, že zákon o úřednících se vyvíjí správným směrem, a proto si ho ve své gesci ponechá, i když dvakrát požádám o to, že si ten zákon převezmu do své gesce a připravím ho tak, aby splňoval námitky z protikorupční strategie. Pokud někdo o tři měsíce diskutované novele zákona o obcích, třikrát diskutované na legislativní radě, se na vládě znovu řekne, že má být opět diskutována se zástupci svazu měst a obcí a znovu diskutována s politickou reprezentací, propadám frustraci. To platí také o dohledu financování politických stran, také už diskutovanému v mezirezorním řízení, na vládním výboru pro boj s korupcí i legislativní radě vlády, všude schválen a doporučen, je také přerušen, musím začít vyhrožovat. Takže jsem takto na vládě vyhrožovala," popsala Peake útrapy některých klíčových protikorupčních zákonů.

Světlým bodem z poslední doby je podle ní věcný záměr zákona o státním zastupitelství, který byl minulý týden schválen na vládě. "Ani tento zákon ale nebude v paragrafovaném znění předložen dříve než na jaře příštího roku," dodal Peake.

Platforma pro transparentní veřejné zakázky je projekt za zvýšení transparentnosti a efektivnosti zadávání veřejných zakázek. Jsou do něj zapojeny jak politické strany, tak i podnikatelské asociace a veřejné instituce. Konkrétním cílem této iniciativy je vytvoření konsenzuálního návrhu principů, jejichž legislativní zakotvení přinese zvýšení transparentnosti a efektivnosti zadávání veřejných zakázek.

Témata: peake, karolína

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky