Schwarzenberg: ODS jde o prachy! Chce před volbami rozdělovat mosty, silnice a obchvaty!

V minulém týdnu opustil křeslo ministra obrany Alexandr Vondra. Nyní se vášnivě spekuluje o tom, kdo jej nahradí, a nejžhavější kandidátkou je předsedkyně LIDEM a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.

660
reklama

Dosluhující prezident Václav Klaus se k jejímu možnému jmenování nevyjádřil zrovna lichotivě. Označil ji za křehkou dívenku, kterou nikdo poslouchat nebude. Taková slova však zpochybnil v rozhovoru pro Právo ministr zahraničních věcí a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg s tím, že ženy výrazně ovlivňovaly největší vojevůdce.

„Mám na mysli Josefínu, kterou poslouchal Napoleon. Všichni vojevůdci měli holky, které poslouchali. Ale vážně. Považuji to za smutné, protože váha strany LIDEM není taková, jakou by si resort obrany zasloužil. Ale jde o prachy, protože z ministerstva dopravy může ODS před volbami rozdělovat mosty, silnice a obchvaty. Tomu neříkám příliš státotvorný postup," uvedl pro Právo.

Premiér Petr Nečas navrhuje sloučení několika ministerstev – kulturu se školstvím či zemědělství s životním prostředím. S druhým slučováním ministr rozhodně nesouhlasí. „To je stejné, jako by se majitel pohřebního ústavu stal ředitelem nemocnice. Já jsem starý sedlák a vím, že jsme vždy v pokušení vypustit močůvku do potoka nebo používat fungicidy. Podle mého musí mít zemědělci přísný dozor a ten nemůže být ze stejného ministerstva," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky