Odbory požadují: Zvyšte platy alespoň o inflaci

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zveřejnila ve středu odhady růstu inflace v příštím roce. Měla by se pohybovat mezi 2 až 2,5 procenty, tato hodnota bude spodní hranicí pro zvyšování platů, řekl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

660
reklama

"Významnou pohyblivost způsobí rozhodnutí Poslanecké sněmovny, jak se bude vyvíjet daň z přidané hodnoty," vysvětlil interval předseda největšího českého odborového svazu. Poslanci totiž budou hlasovat kvůli zvýšení DPH o jeden procentní bod v obou sazbách. Pokud tuto změnu neschválí, obě sazby daně by se mohly sjednotit od nového roku na 17,5 procenta.

Hodnota dvou až dvou a půl procenta bude také spodní hranicí, pod kterou nebudou odboráři chtít jít při vyjednávání o nárůstu platů. "Pokud budou firmy úspěšné, není důvod, abychom byli v požadavku na růst mezd jakkoliv střízliví," dodal předseda s tím, že si odbory o nárůst sebevědomě řeknou.

Středula připomněl také slova šéfů České národní banky, podle kterých by měla šetřit vláda, ne podniky a občané. "V oblasti výzvy, aby rostly mzdy, nás předběhla například Spolková republika Německo," uzavřel předseda.

Firmy, které na tom budou ekonomicky špatně, nechtějí odbory konfrontovat s vysokým růstem mezd.

Podle vládního odhadu poroste inflace v příštím roce o 2,2 procenta.

Témata: odbory | platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky