Odvolejte Drábka a udělejte audit! Šiška s Drábkem utratili 2,4 miliardy za pochybné projekty

Pokud ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) sám neskončí ve funkci kvůli kauze svého 1. náměstka Vladimíra Šišky, měl by být okamžitě odvolán, uvedl v úterý stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Sociální demokraté podle něj budou požadovat audit na softwarové zakázky v rezortu.

reklama

"Těch pochybností nad tím, jak fungoval pan náměstek Šiška a celý tým pana ministra Drábka na ministerstvu, a to zejména v souvislosti s výběrem informačních technologií, byla už celá spousta," řekl Tejc na tiskové konferenci.

ČSSD podle něj dlouhodobě poukazuje na to, jakým "podivným" způsobem jsou vybíráni dodavatelé těchto systémů a především dodavatelé, kteří nakonec dodali "systém, který nefungoval", vrátil se Tejc k systému na výplatu sociálních dávek.

"Od nástupu tato dvojice (ministr Drábek a 1. náměstek Šiška – pozn. red.) byla schopna utratit 2,4 miliardy korun na tyto pochybné projekty v oblasti IT. Myslím, že je to skutečně částka, který si zaslouží velkou pozornost," prohlásil šéf sociálnědemokratických poslanců.

ČSSD bude v nejbližších dnech požadovat, aby se provedl audit softwarových zakázek na ministerstvu, a pokusí se i o zřízení parlamentní vyšetřovací komise k celé věci.

"Ministr Drábek zcela jistě nese odpovědnost za to, co se dělo na ministerstvu a za to, že přivedl Vladimíra Šišku na ministerstvo. Sám se za náměstka několikrát zaručil, například po kauze nefungujících systémů na výplatu sociálních dávek. Je to první náměstek nějakého ministra, který byl zatčen a odveden přímo na ministerstvu," pokračoval Tejc v kritice ministra práce a sociálních věcí.

Dodal zároveň, že nestačí Drábkovo vyjádření ve smyslu, že pokud se Šiškova vina prokáže, rezignuje na ministerský post. Dokazování viny totiž může trvat měsíce i několik let.

"Očekávám, že premiér Nečas dostojí svým slovům, že nebude tolerovat korupci ve vládě, a odvolá ministra Drábka. Doufám, že pan premiér v těchto chvílích již míří na Hrad za panem prezidentem a onen návrh na odvolání mu předá. Jinak se vláda nezapíše tak, jak se sama nazvala, tedy vládou boje proti korupci, ale jako vláda softwarových machinací," řekl Tejc a uzavřel: "Chceme audit, zřízení parlamentní komise a okamžité odvolání ministra Drábka."

Prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera zadrželi v pondělí ráno protikorupční policisté. Oba byli převezeni k výslechu a následně obviněni z podplácení "ve spolupachatelství" v souvislosti se zatím nespecifikovanou veřejnou zakázkou.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v úterý uvedl, že cítí politickou odpovědnost za svého 1. náměstka a po dobu vyšetřování ho odvolal z funkce. Pokud se Šiškova vina prokáže, je Drábek připravený rezignovat na svůj post ve vládě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky