Průzkum: Češi zvyšují svoje úspory, dokázali by z nich vyžít tři měsíce

Až tři měsíce by byla schopna přežít průměrná česká rodina v případě, že by přišla o veškeré své příjmy. Z průzkumu také vyplývá, že snaha Čechů šetřit je vzhledem k současné ekonomické situaci stále vyšší, informovala ve středu ING Bank.

660
reklama

"Fakt, že více spoříme, je trend posledních měsíců, který potvrzují i data o vkladech z České národní banky. Ať již se jedná o obavy domácností z neustálého zdražování a vzrůstajících nákladů v budoucnu, nebo o uvědomělé chování stále více finančně gramotných Čechů, jde bezesporu o pozitivní posun," komentoval výsledky průzkumu ředitel retailové části ING Bank Libor Vaníček s tím, že Češi patří ze své podstaty ke spořivějším národům, a proto věří, že se nejedná pouze o krátkodobý trend.

V rámci posuzování výše úspor podle vzdělanosti se údaje proti předchozím sledováním výrazně nemění. Stále platí, že nejdéle by se svými úsporami vydrželi vysokoškoláci, kteří by pokryli v průměru téměř půlroční výpadek příjmů, zatímco lidé se základním vzděláním pouze necelé dva měsíce.

Příjmy českých domácností převyšují podle průzkumu jejich výdaje v průměru o 25 procent, které by české domácnosti mohly odkládat jako rezervu. "Ve sledovaném období bylo sice možné zaznamenat mírný růst příjmů domácností, ty však zároveň musejí sáhnout hlouběji do kapsy při mandatorních výdajích," doplnil Vaníček. Podle něj lze tedy konstatovat, že i když mají domácnosti stále stejný "balík" peněz, který mohou odkládat stranou, začaly spořit více.

Také s potenciálem spoření jsou na tom nejlépe domácnosti vysokoškoláků, které jsou schopny odkládat stranou téměř třetinu příjmů. Z pohledu regionů mají v tomto ohledu nejvyšší potenciál domácnosti z Prahy a středních Čech, a to díky vyšším příjmům.

Pravidelně podle šetření spoří 31 procent dospělé populace ČR, další třetina dotazovanýc uvedla, že spoří nepravidelně, a 13 procent respondentů oba způsoby spoření kombinují. Proti tomu 22 procent Čechů podle průzkumu nespoří vůbec.

Průzkum ING Bank ČR je opakovaným měsíčním on-line dotazováním na reprezentativním vzorku populace, jehož cílem je zjistit potenciál spoření a index úspor českých domácností. Prezentovaná data jsou za období duben až září 2012. Dotazování se účastnilo 1500 respondentů z Čech a Moravy ve věku 18 až 60 let.

Index úspor domácností (úspory celkem / měsíční výdaje)

Průměrná výše úspor české domácnosti 111 799 korun
Průměrné měsíční výdaje domácnosti      23 691 korun
Potenciál spoření                                  3 (tedy 3 měsíce)

Zdroj: ING Bank

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky