Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraus otevřeně o korupci: Korupčníci o ní mluví, aby ji maskovali! Jako Rath

Kraus otevřeně o korupci: Korupčníci o ní mluví, aby ji maskovali! Jako Rath

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejen česká politika, ale i celá česká společnost trpí všudypřítomnou korupcí. Z toho důvodu byl v loňském roce zřízen Karlem Janečkem, Stanislavem Bernardem a Janem Krausem Nadační fond proti korupci. Jan Kraus se zamýšlí nad tím, jak slovo korupce zevšednělo a stalo se politickým kýčem.

„Pravda, většina toho o čem mluví politici, jsou většinou floskule a fráze, většina z nich to také používá jako žvanírnu obhajující jejich vlastní misku. Korupčníci zase mluví o korupci, aby maskovali skutečnost, že v ní jedou. Jako např. Dr. Rath. O korupci jistě píše řada zkorumpovaných novinářů, atd.,“ uvádí Kraus s tím, že bychom si měli uvědomit, že váhu slovům dává ten, kdo je vyslovuje, jaký člověk.

NFPK je dle Krause nejsilnější organizace bojující proti rozlezlé korupci v České republice. Jiná společnost podobná Fondu, financovaná ze soukromých zdrojů zde neexistuje. Kraus by dal ruku do ohně za to, že ani jeden z jeho kolegů z NFPK tuto činnost nepoužívá jen jako prostředek ke svému vlastnímu obohacení.

Korupce „požírá“ demokracii a kazí Českou republiku. „Odpor gaunerů vůči naší aktivitě cítíme (různá obvinění, žaloby, mediální podpásovky, apod.), a i to nás utvrzuje v naději, že snad konáme dobře a účinně. Lidé k nám postupně získávají důvěru a dodávají stále víc konkrétních poznatků o šmelině. Lpíme na své apolitičnosti - zejména v tom smyslu, že nám je jedno, z které strany je který zloděj,“ dodává.

Témata:  korupce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy