Korupční kauzy, na které upozorňoval Kuciak, budou prošetřeny EK a OLAF

Na desítky konkrétních případů souvisejících se zneužíváním zemědělských a dalších evropských dotací na Slovensku dnes skupina poslanců Evropského parlamentu upozornila Evropskou komisi a Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Z větší části méně známými kauzami, často spojenými s tlakem na malé zemědělce, se tak unijní úřady začínají zabývat rok poté, co byl na Slovensku spolu se svou přítelkyní zavražděn novinář Ján Kuciak, který se tématu věnoval.

Ilustrační fotografie
reklama

"To nejsou informace typu ´jedna paní povídala´. To jsou fotky, videozáznamy, konkrétní rozhodnutí soudů nebo správních orgánů. Práci už jsme za vyšetřovatele, za Evropskou komisi částečně udělali," míní český europoslanec Tomáš Zdechovský, který spolu s některými členy rozpočtového výboru EP i dalšími europoslanci kauzy po několik měsíců shromažďoval a dokumentoval.

Evropské peníze v řádech milionů eur tak byly podle europoslanců na Slovensku vynakládány za "Potěmkinovy vesnice" v podobě fingovaných protipovodňových bariér, čističek či třeba jen papírově udělané opravy kanalizace v celém jednom městě. Klíčovým tématem, o němž se první zprávy začaly objevovat prý už v roce 2015, jsou podle Zdechovského takzvané "překryvy", kdy velké firmy podvodně čerpají zemědělské dotace místo malých farmářů, kteří na půdě skutečně hospodaří. Případné soudy se pak vlečou řadu let a takové zdržení je pro malé zemědělce likvidační.

Jak dnes připomněl slovenský europoslanec Ivan Štefanec, je tak situace, kdy 70 procent dotací připadne na sedm procent největších hráčů v zemědělství - často navíc finančních skupin - jedním z důvodů, proč je nyní na Slovensku v obchodech jen malý podíl domácích produktů.

Podle Štefance jsou některé z kauz, na které nyní unijní instituce europoslanci upozorňují, natolik významné, že by se jimi po svém startu mohl zabývat i nově vzniklý Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). "Jsou prostě tak závažné, že přesahují rámec Slovenska a klasického šetření Evropské komise. Jsou tam skutečně vážné případy, které souvisí s kriminalizací malých farmářů, jejichž postavení je na Slovensku velice složité," uvedl Štefanec.

Někteří ze slovenských zemědělců na svou komplikovanou situaci, kvůli které nyní protestují i přímo na Slovensku, dnes také upozorňovali v kuloárech europarlamentu. Na potřebu změnit systém dotací na Slovensku už na závěr své prosincové třídenní mise v Bratislavě upozorňovala skupina europoslanců vedená Derekem Vaughanem. Také on se na přípravě nynějšího souboru podkladů podle Zdechovského podílel.

Slovenský novinář Kuciak byl spolu s přítelkyní zavražděn loni 21. února. Z vraždy byli obviněni čtyři lidé, prokuratura předpokládá, že ještě další osoby přibudou. Podle dřívějšího vyjádření policie byl Kuciak zavražděn v souvislosti se svou investigativní prací. Vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která loni v březnu vyústila v demisi Roberta Fica z postu premiéra.

Europarlamentní výbor pro občanské svobody dnes uznal pokrok, kterého vyšetřování vraždy za rok doznalo, žádá však také nejen další šetření na národní i mezinárodní úrovni, ale také právě důkladné objasnění korupčních kauz, na které Kuciak upozorňoval. Výborem potvrzený text rezoluce, kterou by měl na konci března schválit europarlament jako celek, také upozorňuje na potřebu navýšit prostředky pro ty části evropské policejní agentury Europol, která se na vyšetřování okolností Kuciakovy smrti podílela.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky