Pelikán chce zatočit s korupcí. Poslancům se nový zákon nelíbí

Poslanci dnes budou jednat o dlouho připravovaném zákonu o státním zastupitelství. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v rámci něj plánuje zřídit tzv. protikorupční speciál, který by měl vyšetřovat velké korupční případy.

Robert Pelikán
reklama

Ministr Robert Pelikán se rozhodl pomoci státním zastupitelům v boji s korupcí. V rámci zákona o státním zastupitelství chce zřídit zvláštní tým žalobců, který by se zabýval těmi největšími korupčními případy.

Pelikán měl problém prosadit zákon už v dubnu ve vládě, ministrům vadilo, že by protikorupční speciál byl zcela nezávislý a neměl nad sebou žádný dohled. Nakonec se dohodli na tom, že, že na speciál by částečně dohlíželo Nejvyšší státní zastupitelství. To by mohlo navrhnout doplnění důkazů, nemohlo by ale speciálu nařídit, aby vyšetřování zastavilo nebo nepodalo žalobu k soudu.

Jenže poslancům Pelikánův návrh příliš nevoní a očekává se, že se kolem něj strhne bouřlivá diskuze. Vadí jim především to, že by se musela zcela změnit organizace státních zastupitelstev a moc by se příliš koncentrovala do rukou šéfa protikorupčního speciálu.

Nedostatečně vymezeny jsou podle některých poslanců také kompetence speciálu - mělo by být přesně řečeno, které případy budou spadat pod speciál a za jakých okolností je bude moci postoupit na nižší stupeň.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky