Důchodci se musí přizpůsobit! Jiná možnost není

Valorizace důchodů se pro roky 2013 až 2015 sníží na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd. Poslanecká sněmovna ve středu u vládní novely zákona o důchodovém pojištění přehlasovala senátní veto a poslala normu k podpisu prezidentovi těsnou většinou 101 hlasů.

660
reklama

Hlasování bylo přítomno 193 zákonodárců a na přehlasování zamítavého postoje horní komory potřebovala vládní koalice nejméně 101 hlasů. Nakonec nezískala ani o jeden navíc, norma kromě kladného postoje poslanců ODS, TOP 09 a strany LIDEM prošla díky souhlasu Milana Šťovíčka (VV), Jaroslava Škárky nebo Michala Doktora (oba nez.). Proti bylo 92 poslanců především z řad ČSSD a KSČM.

Zákon má vládě pomoci ušetřit ve třech následujících letech na výdajích na starobní důchodce 48 miliard korun. Už v příštím roce bude kvůli nižší valorizační formuli úspora ve výši 9,5 miliardy.

Dosud stát penzistům kompenzoval růst spotřebitelských cen stoprocentně. "I po té úpravě v roce 2013 se deficit důchodového účtu zvýší přibližně o 60 miliard korun," přiznal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"Tohle není žádný Kalouskův plošný škrt. Tohle je destrukce důvěry celé generace lidí vůči státu jako instituci," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda podle něj bere lidem jednu z posledních jistot, které mají.

Nižší valorizaci penzí označil místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek za nejtvrdší z vládních úsporných opatření. "Dalších 100 tisíc důchodců přepadne přes hranici chudoby. Můžeme říci, že důchodci to chytnou nejtvrději," varoval Zaorálek.

Ministr Drábek se bránil, že stávající opatření je pouze důsledkem příliš štědré důchodové politiky ČSSD. "V době vlád sociální demokracie rostly důchody nad standardní vzorec. Vlády ČSSD zvyšovaly, bez ohledu na prognózy, důchody na úroveň, která je pro ekonomiku neúnosná," prohlásil šéf rezortu práce a sociálních věcí. "Nedomnívám se, že jsme důchodce v minulých letech přepláceli," kontroval šéf sociálních demokratů.

Verbální souboj mezi předsedou ČSSD a ministrem práce a sociálních věcí glosoval šéf národních socialistů Jiří Paroubek. "Pan předseda Sobotka měl jasné a silné argumenty. Vy jste v tomto souboji jasně prohrál. Nikoli na body, ale KO," zmínil na Drábkovu adresu.

Šetření na penzistech odmítli kromě sociálních demokratů i komunistů a zástupci Věcí veřejných. "Vláda ubírá důchodcům zhruba 250 korun měsíčně, to je 3000 korun ročně ze starobního důchodu," prohlásila předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová.

Úspory na důchodcích našly naopak plnou podporu u vládní ODS. Nebyly proti nim ani straničtí rebelové, které odmítají zvednout ruku pro zvýšení daní. "Toto opatření považuji za velmi rozumné," řekl Mediafaxu poslanec Ivan Fuksa.

"Navrhovaná změna valorizačního mechanismu bude znamenat propad reálných důchodů. Průměrný starobní důchod bude v příštím roce o 300 korun a v dalších letech zhruba o 400 korun měsíčně nižší než v případě nezměněné valorizace," vypočetl Paroubek. "Vláda svým nekompetentním přístupem zcela zbytečně posílá do chudoby desetitisíce lidí. Prostě je tady drahota a vláda zatím jen marní čas," dodal.

Už během předchozího projednávání normy ve sněmovně vyvol vlnu odporu výrok poslankyně a zpravodajky zákona Gabriely Peckové (TOP 09). Ze svých lékařských zkušeností měla za to, že senioři se nižšímu růstu důchodů přizpůsobí. "Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," prohlásila.

"Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni - naplnit jejich duši," uvedla poslankyně. "Nemyslím si, že duše bez potravy je schopna vykonávat ty funkce, které duše má. Bez peněz do divadla, do kina, na dovolenou, na léčebný pobyt a tak podobně prostě nelez!" reagoval šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

"Šetřit na těch, kteří se museli celý život uskromňovat, je hyenismus. Zkuste žít za 9800 korun měsíčně a pak tam něco kvákejte o uskromnění," připojil se místopředseda ČSSD Zaorálek s citací penzisty, který se mu v reakci na výrok Peckové ozval. Poslankyně i její strana se pak za její prohlášení veřejně omluvila.

Snížení valorizace penzí je společně s daňovými změnami klíčovým opatřením, které má ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) pomoci udržet v příštím roce schodek státního rozpočtu na úrovni 100 miliard korun.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky