Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nebude dorovnávat nižší důchod Slovákům, 100 miliard navíc nemá

Česko nebude dorovnávat nižší důchod Slovákům, 100 miliard navíc nemá

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Slováci nezískají vyrovnávací příspěvek, který by jim za léta odpracovaná v bývalém Československu doplácela česká strana. V souvislosti s rozhodnutím Soudního dvora EU o tom v pondělí informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová.

"Tímto rozhodnutím říkáme Slovákům, že podávat v tuto chvíli jakoukoli žádost na Českou správu sociálního zabezpečení je zbytečné," řekla Mediafaxu Plívová a dodala: "Hlavním důvodem tohoto kroku jsou obrovské finanční náklady (až 100 miliard korun), které by hrozily v případě, že by Česká republika musela bez ohledu na občanství poskytovat vyrovnávací příspěvek ke všem nižším slovenským důchodům za doby odpracované v bývalém Československu."

Soudní dvůr EU se koncem června vyjádřil k předběžným otázkám položeným mu v reakci na předchozí nález Ústavního soudu Nejvyšším správním soudem v kauze Landtová. V tomto rozsudku potvrdil, že je v kompetenci ČR se rozhodnout, bude-li dorovnávat občanům České republiky nižší slovenské důchody, avšak pokud tak bude činit, musí stejně za nediskriminačních podmínek přistupovat i k občanům ostatních států EU.

"V souvislosti s rozhodnutím Soudního dvora EU bylo MPSV nuceno zrušit dosavadní úpravu k dorovnávání nižších slovenských důchodů, neboť - ve světle uvedeného rozhodnutí - byla zjevně diskriminační a v současnosti proto nemůže ČSSZ o žádostech rozhodovat kladně," dodala Plívová.

"Těch případů v Česku zase tolik není. Dorovnání důchodů za léta odpracovaná na Slovensku mělo přiznaných 118 lidí," uvedl pro Mediafax mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš a dodal: "Dalších 15 žádostí bylo nevyřízených, ty automaticky padají pod stůl."

Témata:  důchody Slovensko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.