České firmy úprkem utíkají do daňových rájů

Z informací České kapitálové informační agentury (ČEKIA) vyplývá, že opět roste zájem společností o přesun sídla do takzvaných daňových rájů. Agentura o tom informovala v úterý s tím, že počet firem s vlastníkem z daňového ráje přesáhl 12 tisíc (3,29 procenta firem registrovaných v ČR).

reklama

"Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považované za daňové ráje, se od konce roku 2011 do 30. 6. 2012 zvýšil o 294, což představuje nárůst o 2,5 procenta na 12 046 společností," upřesnila Petra Štěpánová analytička skupiny Bisnode, pod kterou ČEKIA spadá.

K nejatraktivnějším daňovým rájům podle informací agentury ČEKIA i nadále patří Nizozemsko, Kypr a Lucembursko. Největší relativní přírůstek v prvním pololetí letošního roku zaznamenaly Bahamy, Belize a Seychely. Z informací agentury ČEKIA vyplývá, že za celý loňský rok do daňového ráje přesídlilo 328 tuzemských společností. Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 3,29 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku.

Štěpánová uvedla, že pokud by čeští podnikatelé zachovali tempo zapojování svých firem do mezinárodních holdingů po celý zbytek letošního roku, jednalo by se o největší odliv za poslední tři roky. Celkový počet českých firem s majitelem z daňového ráje by na konci roku 2012 dosáhl 12 340, což by představovalo meziroční přírůstek o 10,5 procenta.

"Zdá se, že ani pravicová vláda prozatím nedokázala zastavit, ale ani zbrzdit, zájem českých podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje," dodala Petra Štěpánová.

Česká kapitálová informační agentura je poskytovatel ekonomických (finančních, kreditních, obchodních a marketingových) informací o firmách prostřednictvím nabídky databázových produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou. ČEKIA se zaměřujeme především na informace z České a Slovenské republiky, poskytuje ale i informace z celé Evropy.

Témata: firmy | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky