Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny "pošlou" miliardy z povinného ručení hasičům

Pojišťovny

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Politici připravují novelu zákona, podle níž by pojišťovny hasičům ročně odváděly miliardu korun z povinného ručení. Pojišťovny se brání a hrozí jeho zdražením, informují ve středečním vydání Lidové noviny (LN).

Podle novely zákona o pojišťovnictví by se z povinného ručení každoročně odvádělo šest procent. Peníze by putovaly na speciální účet ministerstva vnitra, z kterého by profesionální hasiči dostávali tři pětiny, zbytek pak dostanou sbory dobrovolných hasičů. "Je to systémové opatření, aby se nemusely rušit stanice a snižovat počet lidí v terénu. Zároveň budou hasiči spořit přímo uvnitř záchranného sboru," předpokládá poslanec Rudolf Chlad (TOP 09), který novelu zákona prosazuje.

Pojišťovny návrh odmítají a hrozí zdražením povinného ručení. Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven namítá, že po odečtení nákladů pojišťovny na povinném ručení dokonce prodělávají. "Domníváme se, že jde skutečně o velmi nevyvážené, nesystémové, a dokonce nespravedlivé řešení," myslí si ředitel úseku pojištění vozidel České podnikatelské pojišťovny Miloš Velíšek. Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Marka Vícha navíc klesla cena povinného ručení za posledních šest let téměř o čtvrtinu.

Senátor Vítězslav Jonáš (ODS), který novelu také podporuje, nyní vede jednání s pojišťovnami a usiluje o zachování stávajících cen. "Jednáme o kompromisu: nechceme, aby se zdražilo povinné ručení, a my zase nezvýšíme procento, které by měly z povinného ručení odvádět," tvrdí Jonáš.

Témata:  pojišťovny hasiči

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy