Euro nepotřebujeme! Je zbytečné, tvrdí v knize exbankéř

Nová kniha bývalého německého bankéře Thila Sarrazina s názvem "Německo euro nepotřebuje" se necelých čtrnáct dní po svém vydání stala v Německu bestsellerem. Informuje o tom v pondělí agentura AFP.

660
reklama

Knihy se prodalo již 350 tisíc výtisků. Podle žebříčku magazínu Der Spiegel, který se opírá o údaje z více než 450 německých knihkupectví, se tak stala bestsellerem mezi literaturou nonfikce.

Bývalý člen představenstva německé centrální banky v knize vykresluje Německo jako zajatce eurozóny 13 let poté, co byla tato měna zavedena. S kritikou eura bankéř přichází v době, kdy každý druhý Němec považuje euro pro svoji zemi za nevýhodné.

Sarrazin tvrdí, že oživení eura, které prochází největší krizí od svého zavedení, je možné, avšak vysoce nepravděpodobné. Rovněž vystupuje proti eurobondům či sdružování dluhů členských zemí eurozóny.

Právě eurobondy podporuje společně s Francouzi i velká část německé opozice. Sarrazin ji obviňuje z "velmi německého způsobu uvažování". "Jistě si usmíříme celou Evropu za holocaust i druhou světovou válku, když vložíme do jejích rukou všechny naše zájmy a také peníze," napsal.

Sarrazin v knize rovněž kritizuje německou kancléřku Angelu Merkelovou za její opakované tvrzení, že "pokud padne euro, padne celá Evropa". Sarrazin argumentuje tím, že Evropa již prokázala, že je schopná žít mírumilovně 60 let bez jednotné měny.

Podle Sarrazina eurozóna Německo vydírá za jeho nacistickou minulost.

Témata: EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky