Policie zadržela Davida Ratha, kvůli přebírání úplatku

Protikorupční policisté v rámci rozsáhlé realizace prohledali dům i kancelář středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), kterého v pondělí večer zadrželi. Informaci Mediafaxu potvrdil šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.

660
reklama

"Očekáváme od policie odůvodnění, protože to vypadá jako na politickou objednávku. Až budeme vědět, proč policie Davidu Rathovi prohledávala dům i kancelář, pak zvolíme další postup," sdělil Dolejš. Davida Ratha bude nyní ve funkci hejtmana zastupovat náměstek Miloš Petera (ČSSD).

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Mediafaxu potvrdil, že od pondělního večera Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) provádí rozsáhlou akci, ale žádné podrobnosti nesdělil.

Právo informovat si podle něj vyhradilo ústecké krajské státní zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. Náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová Mediafaxu řekla, že v rámci dlouhodobého vyšetřování byla zadržena skupina osmi osob, včetně jednoho poslance Parlamentu ČR. "Jedná se o pět mužů a tři ženy, konkrétní jména ale sdělovat nebudu," uvedla Bradáčová s tím, že případ je na samém počátku a vyšetřovací úkony budou ještě v následujících hodinách pokračovat.

Skupina je podle ní podezřelá z trestných činů podplácení, přijímání úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Další informace přislíbila Bradáčová později, nyní nemůže ani zveřejnit, v jakých krajích republiky se zatýkání uskutečnilo.

Podle zjištění agentury Mediafax jsou před domem hejtmana Ratha v Hostivici tři policejní vozidla a policisté od rána prohledávají vnitřek rodinného domu. Razie vyšetřovatelů začala ráno také v kanceláři hejtmana v sídle úřadu Středočeského kraje v na pražském Smíchově. Jak potvrdila mluvčí úřadu Beryl Mascheková, policisté jsou v budově od časných ranních hodin a setrvají zřejmě až do večera. Novináři před budovou ale žádný pohyb policistů zatím nezaznamenali.

Policie také čeká v nemocnici v Kladně. Agentuře Mediafax to potvrdil její ekonomicko-obchodní náměstek Jaroslav Pokorný. "Policisté zde zatím nic nedělají, pouze na něco čekají. Domnívám se, že na ředitelku nemocnice Kateřinu Pancovou," uvedl Pokorný. Právě Pancová je podle serveru Lidovky. cz na seznamu zadržených osob. Podle informací serveru je mezi nimi i exposlanec ODS a současný Rathův spolupracovník Petr Kott a případ může souviset se zakázkami na rekonstrukci několika středočeských nemocnic či s podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku.

Právě protikorupční policie před dvěma roky zadržela pro podezření z daňových machinací s únikem ve výši 650 milionů korun blízkého Rathova spolupracovníka Filipa Bušinu, který se po nástupu ČSSD stal investičním náměstkem středočeských nemocnic. Někdejší skořápkář a boxer Bušina podle policie spolu se třinácti společníky vydával faktury za fiktivní studie trhu s nemovitostmi a pomáhal tak firmám odvádět nižší daně.

"Jsou stíháni kvůli rozsáhlým daňovým únikům, zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, podplácení, legalizaci výnosů z trestné činnosti a padělání a pozměňování veřejné listiny. Zmíněný případ je historicky jednou z nejsložitějších daňových kauz, zejména vzhledem k vysoce organizovanému a sofistikovanému způsobu páchání trestné činnosti, která prorůstala i do veřejné správy," uvedl letos v únoru, kdy policie ukončila vyšetřování a navrhla státnímu zastupitelství skupinu obžalovat, mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Kriminalistům se při vyšetřování podařilo zadokumentovat hotovostní výběry přesahující částku jedné miliardy korun. Zda bude Bušina a spol. obžalován rozhodne dozorová státní zástupkyně zhruba v červnu. V případě odsouzení hrozí většině obviněných osob trest odnětí svobody až na deset let.

Případy podle všeho spolu nesouvisí, podle žalobkyně Bradáčové současné vyšetřování nenavazuje na žádnou dřívější realizaci, ale vychází z vlastních zjištění státního zastupitelství a policie. Konkrétní skutek, kterého se měli podezřelí dopustit, nechtěla vzhledem k počátku vyšetřování uvést.

Podle ústavy může být poslanec nebo senátor zadržený pouze tehdy, pokud byl dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. "Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit," uvádí pátý odstavec ústavního článku 27. Na své první následující schůzi pak komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Témata: korupce | rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky