Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek otočil, dostal rozum?

Kalousek otočil, dostal rozum?

Foto: Vlada.cz

Ačkoliv zavedení spotřební daně z vína návrh zákona o změně daňových a pojistných norem neobsahuje, ministerstvo financí se plánu nevzdává, informoval v pondělí agenturu Mediafax jeho mluvčí Ondřej Jakob. Ministerstvo financí návrh na spotřební daň z vína podá samostatně s platností od roku 2014.

Absence zavedení spotřební daně z vína v návrhu zákona o změně daňových a pojistných norem vyvolala v některých zákonodárcích mylné reakce. "Návrh zákona, ke kterému se již uskutečnilo připomínkové řízení, zavedení daně z tichého vína neobsahuje," řekl Mediafaxu poslanec za ODS David Šeich. "Ministr Kalousek může, samozřejmě, tento bláznivý nápad znovu oprášit, vzhledem k nevoli, kterou vyvolal, to však nepředpokládám," dodal poslanec."Vypadá to, že ministr Kalousek dostal rozum, " glosoval informaci jihomoravský lídr ODS pro podzimní krajské volby Jiří Crha. Podle něj je to dobrá zpráva pro všechny vinaře a Jihomoravský kraj. "Zbytečné daňové zatížení by citelně poškodilo nejen vinohradníky, ale i většinu obyvatel," dodal.Návrh si však poslanci vyložili podle ministerstva špatně. "Pan poslanec si patrně neuvědomil, že daň z vína by měla začít platit až od roku 2014, tudíž se to neobjevilo v současném balíčku s novelami, které mají platit od roku 2013. Tento návrh tedy bude podán samostatně," vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.Změny daňových a pojistných norem mají za cíl snižování schodku veřejných rozpočtů.Odpůrci zavedení spotřební daně z vína připomínají, že ji nemá zavedenu žádný z vinařských států Evropské unie. Pěstování a výroba vína je navíc v Česku zatížena povinnými odvody do Vinařského fondu.Poslanci ulevili v květnu vinařům pozměňovacím návrhem, který odstranil požadavek na ohlašování každého nákupu rmutu, moštu nebo vína. Tím se producentům odbourává zbytečná byrokracie. "Všichni, kdo si loni koupili jakékoliv množství vína a nepodali o tom speciální hlášení, v podstatě porušili zákon. Firmám za to navíc hrozila pokuta až pět milionů korun," připomněl poslanec Šeich.Ve skutečnosti ale nikdo toto "nesmyslné byrokratické nařízení" nekontroloval. "Chybu v zákoně jsme odstranili, teď už chybí jen schvalující podpis prezidenta," dodal Šeich.

Témata:  Miroslav Kalousek daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy