ANALÝZA: Kam míří Evropa?

Rok 2012 je pro Evropu supervolebním. Třeba v Rusku „překvapivě“ vyhrál Vladimír Putin. Pro nás jsou ale zajímavější země, kde nedochází k manipulování voleb. Na nich si můžeme ukázat, kam směřuje mínění evropských národů. Tedy prezidentské volby ve Finsku a Francii a parlamentní volby na Slovensku, v Řecku a v Srbsku. V Srbsku vedle parlamentních probíhají i volby prezidentské.

reklama

V lednových volbách ve Finsku zvítězil konzervativec Sauli Niinistö. Prozatím to bylo poslední významné vítězství proevropské pravice na kontinentě. Naopak ve slovenských parlamentních volbách v březnu drtivě zvítězila levice ztělesňovaná Ficovou stranou SMER-SD. Fico měl tak pohodlnou většinu v parlamentu a sestavil jednobarevnou vládu. Proevropské směřování země bylo zvolením Ficovi strany posíleno.

A teď se podívejme na měsíc květen. Během něj proběhly volby ve Francii, Srbsku (zde ještě proběhne druhé kolo prezidentských voleb), Řecku a místní volby ve Velké Británie.

Ve VB jasně zvítězili labouristé, vládní koalice konzervativců a liberálů naopak propadla. Posilovala také protievropská Strana nezávislosti Spojeného království. Přímí vliv na vládní politiku však tyto volby nemají.

Naopak francouzské prezidentské volby, v nichž zvítězil socialista Hollande, jasně proměňuje vývoj v EU a především mění způsob řešení dluhové krize. Dosavadní politika škrtů bude nepochybně doplněna o prorůstový pakt. Mění se i vnitřní politika Francie směrem doleva. Parlamentní volby v červnu ukážou, jak moc doleva to bude. Překvapením je posílení nacionalistů v čele s Le Penovou, která skončila v 1. kole prezidentských voleb třetí.

Poraženým voleb v Řecku jsou paradoxně vítězní konzervativci. Přišli o 10 procent hlasů. Ještě hůře dopadli sociální demokraté. Ti přišli o více jak 25 procent. Jelikož jsou obě strany jediné parlamentní proevropské strany a nepodařilo se jim sestavit vládní většinu, nacionalisté a radikální levice, kteří chtějí odklon od Bruselu, jasně zvítězili. Problémem je, že radikální levice, která skončila ve volbách druhá a neonacisté rozhodně nenajdou společnou řeč. Společnou řeč nenajdou nejspíš ani s jednou z proevropských stran, tudíž dojde k dalším předčasným volbám. A nikdo neví, jak dopadnou.

Poslední volby, které v Evropě proběhly tento týden, jsou srbské. Zde zvítězili protievropští nacionalisté. Avšak druhá Demokratická strana a třetí socialisté spolu uzavřeli koalici a tak evropská orientace země bude pokračovat. Socialisté jsou tak hlavním vítězem voleb, jelikož si oproti minulým volbám polepšili a navíc jsou ve vládě.

Evropa tak povětšinou stále zůstává vstřícná vůči Bruselu, vyjma Řecka, kde selhala politika škrtů ve spojení s jejich temperamentem. Nacionalisté pak posilují napříč Evropou. Kdo ale hlavně posiluje, je evropská levice, která se snaží být alternativou k současnému směřování celoevropské politice škrtů.

Témata: evropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky