Česko miliardu eur do Bruselu nepošle! Poslanci rozhodli

Po delší diskusi sněmovna přerušila projednávání změny Smlouvy o fungování Evropské unie, která upravuje záchranný mechanismus eurozóny. Pokud se Česko rozhodne přejít na euro, muselo by podle ní odvést miliardu eur do Bruselu a dalších devět miliard mít připravených ve formě záruk.

660
reklama

Kvůli schválení úpravy smlouvy proběhla ve sněmovně poměrně dlouhá debata. Poslanec Viktor Paggio (LIDEM) dolní parlamentní komoře vysvětlil, že Evropský stabilizační mechanismus (ESM) se bude týkat České republiky až ve chvíli jejího vstupu do eurozóny. To však nebyl pro oponenty dostatečný argument. "Omezujete možnosti vyjednávání těch, kteří o tom budou za osm až deset let rozhodovat. Taková je realita. Vláda přistupuje k dohodám pod tlakem obav, jestli Brusel proplatí nebo neproplatí miliardy. Strach ze zavírání kohoutků v Bruselu je důvod, proč je tady ambice všechno rychle schvalovat," myslí si poslanec Vít Bárta (nez.).

Dalším z odpůrců změny Lisabonské smlouvy byl i poslanec Pavel Bém (nez.). Nelíbí se mu, že systém zavazuje členské státy eurozóny bezpodmínečně platit požadavky Evropské rady.

"Lze ESM odmítnout, a přitom zůstat proevropský. Evropský stabilizační mechanismus má pro Českou republiku určité rizikové faktory. Věci veřejné ESM nepodpoří," podotkla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Premiér Petr Nečas (ODS) sněmovně v průběhu diskuse několikrát vysvětlil, že změna Lisabonské smlouvy nepředjímá okamžik přistoupení České republiky do eurozóny. "Tuto změnu schvalují i země, které mají opt-out z eurozóny. Neschválení této změny znamená, že tato změna nevstoupí v platnost. Znamená to, že je tady velké riziko, že mezinárodní smlouva o ESM bude prohlášena za neplatnou. Znamená to výrazný destabilizační krok celé eurozóny. Znamená to vhození celé nůše klacků pod nohy našim partnerům," uvedl premiér. Zdůraznil, že stabilita eurozóny je i v zájmu České republiky.

Na úpravě záchranného mechanismu se shodla Evropská rada a počítá v ní se zřízením Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), fondu s kapitálem 700 miliard eur. Osmdesát miliard z nich mají členské státy eurozóny převést do fondu přímo a dalších 620 miliard mají mít připravených ve formě záruk.

Novinka má platit po dokončení ratifikace ve všech členských státech Evropské unie od 1. ledna 2013.

Pro Českou republiku ze změny na první pohled nic nevyplývá. V předkládací zprávě premiér Petr Nečas (ODS) zákonodárcům napsal: "ČR, stejně jako ostatní nečlenské státy eurozóny, nebude smluvní stranou této mezinárodní smlouvy, bude se nicméně případně moci zapojit do operací prováděných ESM dobrovolně na ad hoc bázi." Předseda vlády ale zároveň přiznal, že po vstupu do eurozóny by Česko bylo k přistoupení k mezinárodní smlouvě vyzváno.

Jaké podmínky by pro Českou republiku po přijetí eura začaly platit, upozornil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

"Členské státy se mají na splacení kapitálu podílet podle klíče pro upisování kapitálu Evropské centrální banky (ECB)," zmínil Mach a doplnil: "Protože podíl ČR na kapitálu ECB je v současnosti stanoven na 1,45 procenta, byla by Česká republika vázána uhradit kapitál ESM ve výši 10 miliard eur (250 miliard korun), z toho jednu miliardu eur bezprostředně a devět miliard eur formou záruk splatných na požádání."

Dokument již schválil Senát.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky