Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty zdolaly další rekordy: benzin zdražil na 37,21 Kč

Pohonné hmoty zdolaly další rekordy: benzin zdražil na 37,21 Kč

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět pokořily historické rekordy, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 32 haléřů na 37,21 Kč za litr, nafta o 12 haléřů na 36,93 Kč za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

„Příčinou byl růst průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a velmi pozvolný návrat distribučních marží k průměrným úrovním,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Na trhu s energiemi stálo podle něj za pozornost prohlášení ropného ministra Saudské Arábie, který oznámil, že v případě potřeby je země schopná zvýšit těžbu ropy o 25 procent. Dále řekl, že rezervní kapacita země je 2,5 milionu barelů ropy denně.

Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu v uplynulém týdnu mírně poklesly. „Mírného posílení se dočkala koruna. Růst cen u čerpacích stanic by se měl v průběhu tohoto týdne zastavit. Očekáváme stagnaci či mírné zlevnění pohonných hmot,“ dodal Čermák. Natural 95 je o 96 haléřů dražší než před měsícem, diesel je v meziměsíčním srovnání dražší o 25 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,18 Kč (9,34 %), nafta o 3,15 Kč (9,32 %).

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy