Bezradný Fed a nedůvěryhodný Powell

Fed přišel se snížením sazeb a ukončením kvantitativního zpřísňování, avšak nic dalšího nenabídl a tisková konference zanechala na trzích pocit, že se Fed jen neustále opožďuje za křivkou. Americký dolar poskočil, což znamená zahájení odpočtu pro zásah Trumpovy vlády, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Vývoj ekonomiky
reklama

Fed přišel s předpokládaným snížením sazeb o 25 základních bodů; nové prohlášení a jestřábí neshody byly vnímány jako mírně jestřábí směs i přesto, že konec kvantitativního zpřísňování byl spěšně posunut na dnešní datum. Prvotní reakce pozitivní pro USD se možná zabývala hlavně zásadní otázkou „o 50 nebo o 25?“, protože nezanedbatelná menšina trhu očekávala větší snížení. Dva jestřábí rozkoly nepřinesly velké překvapení, protože přišly ze strany známých jestřábů mezi voliči (George a Rosengren). Změny v prohlášení byly minimální a zahrnovaly vlastně jen jednu větu, kromě poznámky o změně data ukončení kvantitativního zpřísňování, došlo jen ke změně vět týkajících se skutečného snížení sazeb: „Ve světle dopadů globálního vývoje na vyhlídky ekonomik i na mírné inflační tlaky se výbor rozhodl snížit… [cílovou sazbu]“.

Fed chodí okolo horké kaše a zaostává za křivkou

Ale právě během Powellovy tiskové konference dolar plošně posílil. V reakci na jednu z prvních otázek novinářů guvernér Powell uvedl, že snížení sazeb je „úpravou uprostřed cyklu“. To vedlo k rychlému zploštění křivky výnosů amerických dluhopisů, zatímco krátkodobé výnosy prudce vzrostly na vlně obav, že Fed jen chodí okolo horké kaše a opět zaostává za křivkou. Zbytek konference Powell strávil nejistým odpovídáním na otázky a koktáním, zda jde o první v řadě ojedinělých snížení nebo zda tedy jde o „úpravu uprostřed cyklu“. Je zcela jasné, že Fed si není jistý, co má udělat a chce si nechat všechny možnosti otevřené a doufat v nejlepší.

Mezi řádky čteme, že uspěchaný konec kvantitativního zpřísňování je znamením, že Fed se obává o likviditu USD, což je něco, co se bude neustále opakovat a výrazně zhoršovat v závislosti na stále větších schodcích amerického rozpočtu, pokud bude zpomalení americké ekonomiky pokračovat do recese koncem tohoto roku. V podstatě jde o to, že Fed už nemá kontrolu nad svou politikou a tento posun k silnějšímu USD jen uspíší politiku Fedu směrem k dalšímu snižování sazeb a nakonec ke kvantitativnímu uvolňování.

Trumpova kritika

Jak jsme očekávali, americký prezident Trump reagoval rychle a zkritizoval Powella za nedostatečně holubičí postoj: „Powell nás jako obvykle zklamal, ale aspoň ukončil kvantitativní zpřísňování, ke kterému bez inflace vůbec nemělo dojít. Co trh chtěl od Jay Powella a od Fedu slyšet, je, že jde o začátek dlouhodobého a agresivního cyklu snižování sazeb což by nám umožnilo držet krok s Čínou, Evropskou unií a zbytkem světa…“.

Co bude dál?

Růst USD je místy omezený. Síla USD sama o sobě vytváří podhoubí pro další kroky Fedu a prezident Trump pravděpodobně přistoupí k agresivním krokům, pokud dolar dále posílí z nynější úrovně (nebo pokud na ní jen zůstane). Kam až dolar nakonec oslabí, závisí na následující otázce, ale očekáváme, že USD nejprve oslabí vůči ostatním velkým měnám, zejména JPY i v případě, že měny rozvíjejících se trhů budou mít problémy.

Skutečná změna politiky přijde, jakmile Trump přestane otálet a zahájí oslabování dolaru i přes to, že Fed s tím váhá. Zdá se, že s tím souhlasí i řada kongresmanů, alespoň vzhledem k šílenému návrhu zákona ze strany Demokratů, kteří chtějí zdanit všechny krátkodobé investice a investice do nemovitostí, které směřují do Spojených států. Zákon neprojde, ale má to určitou vypovídací hodnotu.

Změní se chuť riskovat?

To je skutečně zásadní otázka. Letos zatím globální trhy slavily dramatický obrat vyhlídek politiky Fedu a globální podporu politické křivky centrálních bank. Ale jak už řada lidí upozornila, centrální banka přistupuje k cyklu uvolňování většinou proto, že se blíží skutečné zpomalení ekonomiky, což vyžaduje změnu v pohledu na riziková aktiva. Zásadní otázkou tedy je, zda skutečně dojde k poklesu chuti riskovat, a ironicky by to mohlo vycházet ze dvou poměrně rozdílných situací: kvůli za A) velmi slabým údajům např. z ISM v tomto týdnu a páteční červencové zprávy o americké zaměstnanosti, nebo za B) dostatečně silným údajům, kvůli kterým dostane trh další vzteklý záchvat, protože by to naznačovalo cestu mírnějšího snižování sazeb.

Vybrané měny:

USD – zplošťující se křivka výnosů amerických dluhopisů naznačuje, že trh vnímá váhání Fedu jako známku, že není ochoten vést a zatím otálí kdesi daleko za vývojem křivky. Síla dolaru možná proti ostatním silným měnám nevydrží a situace se rychle stane politickou. Fed navíc nemá stejně žádnou kontrolu nad vývojem a jeho postup je předem daný.

EUR – hranice 1,1000 je další zásadní oblastí pro kurz EUR/USD – hledá podporu, ale je zde určité riziko propadu kvůli riziku brexitu a tomu, že Draghi před svým odchodem mobilizuje k vyššímu výkonu.

GBP – Bank of England nemá skutečnou možnost udělat v případě tvrdého brexitu něco, co by ránu jakkoli znatelně zmírnilo. Kurz EUR/GBP se ve středu snažil dostat z úzkých i přes to, že premiér Johnson předevčírem poslal vyslance se zprávou pro vedoucí představitele EU, což vyvolalo jednoznačný nedostatek reakcí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky