Fed zřejmě sníží úroky, poprvé za více než deset let

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) po svém dvoudenním zasedání dnes pravděpodobně sníží základní úrokové sazby. Bude to první snížení od prosince 2008, tedy od doby, kdy globální ekonomika čelila nejhlubší krizi od 30. let minulého století.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina analytiků se domnívá, že Fed základní sazbu sníží o čtvrt procentního bodu ze současného pásma 2,25 až 2,50 procenta.

Trhy se soustředí hlavně na takzvanou signalizaci měnové politiky, tedy výhled záměrů Fedu v oblasti budoucí měnové politiky. Měla by naznačit, zda je současné snížení pouze jednorázovou záležitostí, anebo začátkem cyklu snižování úroků.

Podle analytiků bude snížení jen "pojistkou" s cílem ochránit americkou ekonomiku před globálními nejistotami a obchodním tlakem. Jiné země, na rozdíl od Fedu, snižují úroky, protože čelí vážnějším rizikům.

Fed v prosinci 2015 po téměř deseti letech obnovil zvyšování úroků. Od té doby sazby stouply devětkrát, z toho jen za loňský rok čtyřikrát. Původně se očekávalo, že zvyšování úroků bude pokračovat, na začátku tohoto roku ale Fed cyklus zvyšování úrokových sazeb zastavil kvůli obavám ze zpomalení hospodářského růstu v USA i v zahraničí.

Od základní úrokové sazby Fedu se odvíjejí úvěrové náklady podniků i spotřebitelů. To znamená, že s poklesem sazeb vklady v bankách bývají méně úročeny, zatímco dlužníkům se zlevňují půjčky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky