Důvěra v českou ekonomiku klesla. Je nejnižší od roku 2015

Důvěra v českou ekonomiku v červenci klesla na 95,1 bodu z červnových 95,2 bodu. Zůstává tak nejnižší od října 2015.

Ilustrační fotografie
reklama

Zatímco důvěra spotřebitelů proti červnu vzrostla, u podnikatelů naopak lehce ochabla. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému červenci je souhrnný index důvěry o 3,6 bodu nižší.

Indikátor důvěry podnikatelů se letos v červenci meziměsíčně snížil o 0,3 bodu na 92,8. Vyšší byl pouze v obchodě, naproti tomu ve vybraných odvětvích služeb a ve stavebnictví klesl.

"I když celková nálada se ani v posledním měsíci takřka nezměnila, je vidět, jak různě vnímají ekonomickou situaci podnikatelé a spotřebitelé. Ti první jsou nejpesimističtější za posledních pět let, ti druzí zase stejně dobře naladěni jako na začátku roku," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

V průmyslu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně nezměnila a zůstala na 90,3 bodu. Hodnocení současné celkové poptávky bylo stejné úrovni jako v červnu, hodnocení zahraniční poptávky se snížilo.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že důvěra v samotném průmyslu se v posledních měsících dostala na nejnižší hodnotu od září 2013, což je důsledek zpomalování růstu automobilového průmyslu, obchodních válek a nejistoty spojené s brexitem. "Nejistota ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky je nadále vysoká a je jen otázkou času, kdy se začnou slabší indikátory důvěry více promítat v reálných číslech z titulu nižší spotřeby domácností či investic firem," uvedl.

Ve stavebnictví se důvěra snížila o 2,6 na 104,8 bodu. "Téměř polovina dotazovaných podnikatelů ve stavebnictví vnímá uprostřed stavební sezony jako klíčovou bariéru růstu produkce nedostatek zaměstnanců," sdělil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb, včetně bankovního sektoru, se meziměsíčně mírně snížila na 93,7 bodu. Hodnocení současné celkové poptávky se u podniků ve službách mírně snížilo, ale očekávání pro příští tři měsíce zůstala neměnná.

Naopak meziměsíčně vyšší důvěru zaznamenali statistici u obchodníků. "V meziročním srovnání je ale důvěra v obchodu nižší," upozornil ČSÚ.

Mezi spotřebiteli se důvěra v hospodářství v červenci meziměsíčně zvýšila o 1,3 na 106,4 bodu. Obavy lidí ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích 12 měsících jsou nižší než v červnu. Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, podobně jako z růstu nezaměstnanosti a zdražování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky