Rumunské firmy u nás přibývají jako houby po dešti

Příliv rumunských podnikatelů do Čech pokračuje. Mezi zahraničními vlastníky českých firem jsou v posledních letech nejaktivnější.

Ilustrační fotografie
reklama

V ČR aktuálně ovládají 1 584 firem, což je o 227 % více než v roce 2014 a o 17 % víc než ve stejném období loňského roku. Nejvíc rumunských firem má sídlo v Praze a nejčastěji podnikají ve službách, obchodu, pronájmu a správě nemovitostí či stavebnictví. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Rumunští majitelé českých firem jsou v pořadí nejčastějších zahraničních vlastníků aktuálně na 15. místě před Bělorusy a za Švýcary. Meziročně si polepšili, stejně jako Maďaři a Poláci o jeden stupeň. Žebříček nejčastějších zahraničních vlastníků českých firem, který dlouhodobě sestavuje Bisnode vedou Rusové, Slováci, Ukrajinci a Němci.

Podle databází poradenské společnosti Bisnode v České republice aktuálně podniká 1 584 rumunských firem a v posledních šesti letech přibývají extrémním tempem. „Zájem rumunských podnikatelů o zakládání firem v Česku do značné míry souvisí se situací na tuzemském trhu práce, který se potýká s nedostatkem zaměstnanců,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

95 % rumunských firem je vlastněno jednou fyzickou osobou. Rumunské firmy se koncentrují v blízkosti největších metropolí – Prahy a Brna. V hlavním městě jich má sídlo 79 % a v okolí Brna 11 %. Nadpoloviční většina rumunských firem v ČR podniká v obchodu (26 %), službách (17 %), pronájmu a správě nemovitostí (12 procent) a stavebnictví (6 procent).

Témata: firmy | rumunsko | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky