Kalousek chce kvůli 40 milionům sloučit mediální radu s ministerstvem kultury

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl v rámci úsporných opatření sloučit velkou mediální radu s ministerstvem kultury, které řídí jeho stranická kolegyně Alena Hanáková. Státní kase by tím ušetřil čtyřicet milionů korun, píší v úterním vydání Hospodářské noviny (HN).

660
reklama

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zamýšlený plán pobouřil, podle její předsedkyně Kateřiny Kalistové hrozí, že bude Česko vyloučeno z platformy regulátorů televizního vysílání. "Ztratili bychom punc nezávislosti. V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání," odhaduje Kalistová, bývalá šéfka kulturní komise ČSSD a náměstkyně čtyř ministrů kultury.

Kalouskův úřad ubezpečuje, že jde zatím pouze jen o návrh, o kterém se bude teprve jednat. "Jde o náměty ministerstva financí, které se budou diskutovat na úrovni vlády," napsal tiskový mluvčí Radek Ležatka. Odmítl sdělit podrobnosti, jak přesně by si ministerstvo sloučení představovalo, zda by se měnily kompetence a povinnosti rady dané zákonem a kolik zaměstnanců by rada případně musela propustit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky