Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci, uvedl Toman

Až padesátimilionovou pokutu za tzv. dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Vláda by novelu, která zákaz uvádění na trh rozdílných potravin v totožných obalech v ČR a v jiných evropských zemích přinese, měla projednat dnes. Předseda ČSSD Jan Hamáček upozornil, že sociální demokracie přišla s tímto tématem již před několika lety, kdežto vládní ANO teprve nyní před evropskými volbami.

Ilustrační fotografie
reklama

Na dodržování zákazu dvojí kvality bude po konzultacích se zahraničními inspektory dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle toho, v jaké podobě projde předloha Sněmovnou, se určí přechodné období na přeznačení výrobků, dodal ministr. Toman uvedl, že nemá obavy z postihu od Evropské komise za zavedení přísnějších pravidel, než schválil Evropský parlament.

V minulých týdnech se se zástupci obchodních řetězců i nadnárodních výrobců sešel premiér Andrej Babiš (ANO), opakovaně o této aktivitě hovořil s tiskem. Hamáček připomněl, že mírnější variantu, kterou nakonec europarlament schválil, podpořila i bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Podle vyjádření náměstkyně ministra průmyslu Silvany Jirotkové bude dnes na vládě kromě novely zákona o potravinách předložena také novela zákona o ochraně spotřebitele. "Oba by měly řešit dvojí kvalitu," řekla. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR požaduje, aby odpovědnost za nabízení různých variant potravin pod stejným obalem byla na výrobci, nikoliv na obchodníkovi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky