Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová čelí problému se schvalováním fiskální smlouvy

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí nečekanému problému při schvalování smlouvy o rozpočtové disciplíně v Německu, nová smlouva totiž podle tamních médií vyžaduje dvoutřetinovou většinu v obou komorách parlamentu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Právě tuto smlouvu o fiskální unii podepsaly v pátek na bruselském summitu Evropské unie všechny členské země EU mimo České republiky a Británie.

Merkelová bude pro schválení smlouvy potřebovat podporu hlavních opozičních stran v Německu, aby pro její schválení zvedly ruku potřebné dvě třetiny zákonodárců v obou komorách parlamentu. Dvoutřetinovou potřebu v sobotu potvrdila podle agentury Reuters i vládní mluvčí.

"Vláda v podstatě dospěla k závěru, že fiskální smlouva bude muset být ratifikována v souladu s článkem 23 ústavy," uvedla mluvčí vlády.

Frank-Walter Steinmeier, šéf parlamentních sociálních demokratů (SPD) řekl, že Merkelová je nyní závislá na opozici. "Kancléřka Merkelová nás musí oslovit okamžitě. Dvoutřetinová většina ve Spolkovém sněmu a ve Spolkové radě není žádná samozřejmost," uvedl ve svém prohlášení.

Článek 23 přenáší část suverenity Německa na evropskou úroveň a v takovém případě je podle německé ústavy pro ratifikaci dokumentu ve Spolkovém sněmu i Spolkové radě potřebná celkem dvoutřetinová většina.

"Nedovedu si představit, že by smlouva o rozpočtové kázni byla schválena bez doprovodných opatření na podporu hospodářského růstu," uvedl dále Steinmeier.

SPD a Zelení vyzývají k zavedení evropské daně z finančních transakcí, které by mohly být použity na financování stimulačního programu pro EU.

Vedoucí představitelé 25 zemí Evropské unie podepsali smlouvu o rozpočtové kázni, tzv. fiskální unii v pátek, výjimku tvoří Česko a Velká Británie. Fiskální pakt počítá s povinností zemí ukotvit do své legislativy pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů. Evropský soudní dvůr pak bude mít právo uvalit na země sankce, pokud se tak nestane. Smlouva bude platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro.

K tomu, aby smlouva začala platit, musí být ratifikována minimálně ve 12 ze 17 členských zemí eurozóny. Státy, které ji neratifikují, budou mít v budoucnu zablokovaný přístup k finančním prostředkům ze záchranného fondu eurozóny, který bude vytvořen v červenci, tedy z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Témata:  Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy