Merkelová čelí problému se schvalováním fiskální smlouvy

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí nečekanému problému při schvalování smlouvy o rozpočtové disciplíně v Německu, nová smlouva totiž podle tamních médií vyžaduje dvoutřetinovou většinu v obou komorách parlamentu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

reklama

Právě tuto smlouvu o fiskální unii podepsaly v pátek na bruselském summitu Evropské unie všechny členské země EU mimo České republiky a Británie.

Merkelová bude pro schválení smlouvy potřebovat podporu hlavních opozičních stran v Německu, aby pro její schválení zvedly ruku potřebné dvě třetiny zákonodárců v obou komorách parlamentu. Dvoutřetinovou potřebu v sobotu potvrdila podle agentury Reuters i vládní mluvčí.

"Vláda v podstatě dospěla k závěru, že fiskální smlouva bude muset být ratifikována v souladu s článkem 23 ústavy," uvedla mluvčí vlády.

Frank-Walter Steinmeier, šéf parlamentních sociálních demokratů (SPD) řekl, že Merkelová je nyní závislá na opozici. "Kancléřka Merkelová nás musí oslovit okamžitě. Dvoutřetinová většina ve Spolkovém sněmu a ve Spolkové radě není žádná samozřejmost," uvedl ve svém prohlášení.

Článek 23 přenáší část suverenity Německa na evropskou úroveň a v takovém případě je podle německé ústavy pro ratifikaci dokumentu ve Spolkovém sněmu i Spolkové radě potřebná celkem dvoutřetinová většina.

"Nedovedu si představit, že by smlouva o rozpočtové kázni byla schválena bez doprovodných opatření na podporu hospodářského růstu," uvedl dále Steinmeier.

SPD a Zelení vyzývají k zavedení evropské daně z finančních transakcí, které by mohly být použity na financování stimulačního programu pro EU.

Vedoucí představitelé 25 zemí Evropské unie podepsali smlouvu o rozpočtové kázni, tzv. fiskální unii v pátek, výjimku tvoří Česko a Velká Británie. Fiskální pakt počítá s povinností zemí ukotvit do své legislativy pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů. Evropský soudní dvůr pak bude mít právo uvalit na země sankce, pokud se tak nestane. Smlouva bude platná v zemích eurozóny. V ostatních zemích Evropské unie, které ji podepsaly, vstoupí ale v platnost až od doby, kdy tyto státy přijmou euro.

K tomu, aby smlouva začala platit, musí být ratifikována minimálně ve 12 ze 17 členských zemí eurozóny. Státy, které ji neratifikují, budou mít v budoucnu zablokovaný přístup k finančním prostředkům ze záchranného fondu eurozóny, který bude vytvořen v červenci, tedy z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky