Čína ustupuje od stimulů. Etapa globální paniky je za námi

V nejbližší době budeme pravděpodobně svědky významné změny trendu na finančních trzích. Ačkoliv je dnes volatilita extrémně nízká, myslíme si, že trhy byly uměle umírněné. Dnes proto nejsou připraveny na změnu makro politiky, ke které dochází v Číně, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Čínský prezident mění svou politiku z ekonomické podpory zpět ke strukturálním reformám.

Růst čínských akcií ochabne, americký dolar bude růst, podobně jako výnosy amerických dluhopisů. Portál sinocism.com uvedl: "Zasedání čínského Politbyra v pátek signalizuje změnu krátkodobé ekonomické politiky Číny a zároveň zvýšení úsilí v oblasti propagandy. Zní to jako odkaz ve smyslu: teď, když jsme stabilizovali situaci, vracíme se zpět k zaměření na strukturální reformy na úkor pobídek.“ Budeme si muset počkat, jak reálně se tato změna projeví na čínské ekonomice.

Období globální paniky je za námi

Na globální úrovni vidíme výrazný posun od stimulů zaměřených na odvrácení paniky. Čína, jako nejdůležitější lídr v globální politice, to jen potvrzuje. Čínský prezident Si Ťin-pching se zdá být spokojený s progresí a efektem stimulů, takže nyní posouvá politiku směrem k falešné konsolidaci. Znamená to odklon od stimulů k autopilotu. Shoduje se to se signálním vývojem akciových trhů v Číně a USA. I tento fakt nás nutí vyčkávat a zamyslet se.

Od posledního čtvrtletí minulého roku jsme investovali v očekávání růstu čínských trhů. Nyní se posouváme k neutrální pozici. Během léta uvidíme pravděpodobně jen minimální nárůst. Změnu by mohlo vyvolat pouze vyřešení otázky obchodní dohody mezi USA a Čínou, což by mohlo přinést zisk u všech dosud nakoupených rizikově zaměřených pozic ve prospěch Číny.

Očekáváme, že v červenci a srpnu, kdy současná změna politiky Číny vstoupí v platnost, stoupnou výnosy na dluhopisech a klesne dostupnost úvěrů. Už dnes vidíme, že výnosy desetiletých vládních dluhopisů Číny stouply v dubnu o 30 bazických bodů. Efekty pobídek tedy už mizí. Na základě těchto faktů máme obavy ze současné extrémně nízké volatility. Může jít o falešný signál.

Závěry:

  • Redukce expozice vůči Číně.
  • Očekávání posílení amerického dolaru a růstu výnosů amerických dluhopisů.
  • Růst akciového trhu se v létě, kdy se projeví změna politiky, zastaví.
  • Následující měsíce můžeme nazvat falešnou stabilizací, která se může projevit stagflací. To může být spouštěčem nástrojů Moderní monetární teorie včetně rozpočtových výdajů a daňových škrtů, které budou mít za úkol nahradit neúčinnou politiku nulových sazeb ECB.
  • Volatilita pravděpodobně opět stoupne. Důvodem bude silnější dolar, méně likvidity a vyšší ceny energií.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky