Česko má nejhorší výsledek státního rozpočtu od roku 2011

Hospodaření státu skončilo za první dva měsíce v deficitu 19,9 mld. Kč. Začátek roku bývá však tradičně pozitivní a současný výsledek je tak nejhorší od roku 2011. Na příjmové straně i nadále silně zaostává výběr daně z příjmu právnických osob. Ostatní hlavní daňové položky odpovídají přibližně rozpočtovému plánu. Na straně výdajů zaujme významný nárůst investic v řádu desítek procent oproti předchozímu roku. V měřítku plánovaných výdajů pro tento rok však investice dosahují pouze třetiny předpokládané částky.

Ilustrační fotografie
reklama

Pro tento rok očekáváme, že příjmová strana státního rozpočtu už nebude tak příznivá jako v roce předchozím vzhledem ke zpomalující ekonomice. Na výdajové straně bude pokračovat tlak na růst sociálních výdajů a platů státních zaměstnanců nebo výdajů na obranu. Na druhé straně viditelně slábne růst výběru hlavních daňových položek, což odpovídá sestupnému trendu tuzemské ekonomiky. Státní rozpočet by tak měl v tomto roce skončit blíže původnímu plánu, než jsme tomu byli svědky v posledních letech.

Běžné výdaje státu vzrostly ve srovnání s předchozím rokem o 15,4 %. V meziročním srovnání tento nárůst opět nejvíce ovlivnily vyšší platby samosprávním celkům zejména v důsledku financování škol, zvyšování mezd státních zaměstnanců a vyšší výdaje na důchody, ale také platby podnikatelským subjektům. Výdaje na investice vzrostly o závratných 89,6 % ve srovnání s loňským rokem.  Tomu však napomáhá výrazně nízká srovnávací základna z minulého roku. Z plánu pro celý rok bylo proinvestováno pouze 5,3 % určených prostředků, což je necelá třetina z části rozpočtu naplánovaného pro dané období, informuje František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky