Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se výrazně dotkne i Česka. Firmy se bojí negativního dopadu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více než polovina českých malých a středních firem očekává, že odchod Velké Británie z EU bude mít na českou ekonomiku negativní vliv. Naopak pozitivní dopad tzv. brexitu očekávají tři procenta dotázaných. Zhruba 37 procent firem žádnou změnu neočekává. Vyplývá to z průzkumu mezi 400 firmami v Indexu očekávání firem ČSOB. Zároveň se podle průzkumu tři čtvrtiny firem domnívají, že by ČR neměla z EU vystupovat.

"Postoji většiny firem se nelze příliš divit. Británie je velmi významným přímým i nepřímým obchodním partnerem ČR a pokles obchodní výměny jsme zaznamenali ve statistikách již loni," uvedl výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš upozornil, že dopad eventuálního brexitu bez dohody (tzv. tvrdý brexit) na ekonomiku eurozóny a Česka je velice nejistý. "Naše alternativní scénáře tvrdého brexitu sice vždy ukazují na nižší české HDP a slabší korunu, odchylka od základního scénáře ovšem kriticky závisí na velikosti a délce počátečních šoků. Inflace by se naopak v alternativních brexitových scénářích příliš neměnila," uvedl.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes podle deníku The Sun navrhne kabinetu formálně vyloučit odchod Spojeného království z Evropské unie k 29. březnu bez dohody. Takové prohlášení by otevřelo cestu k odkladu brexitu, pokud britský parlament v nadcházejících dvou týdnech dohodu neschválí.

Britský parlament již jednou dohodu odmítl. Kontroverzní částí je takzvaná irská pojistka, která má zabránit klasickým hraničním kontrolám mezi Irskem a Severním Irskem. Mayová se nyní snaží s EU dojednat změny, Brusel ale text dohody měnit nehodlá.

Témata:  Brexit ekonomika Velká Británie Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy