Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump schytal kritiku od bývalé šéfky Fedu. Nerozumí hospodářské politice, tvrdí Yellenová

Donald Trump
Donald Trump
Foto: NASA

Bývalá šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová se domnívá, že současný americký prezident Donald Trump nerozumí hospodářské politice a nechápe poslání Fedu. Yellenová to podle listu The Wall Street Journal řekla v rozhovoru pro rozhlasový pořad Marketplace.

Fed a jeho nynější šéf Jerome Powell se v loňském roce stali kvůli zvyšování úrokových sazeb terčem ostré kritiky ze strany prezidenta Trumpa, který je zastáncem nízkých úroků. Podle Yellenové by tato kritika mohla Fed poškodit a zkomplikovat mu činnost.

Na otázku, zda se domnívá, že Trump rozumí hospodářské politice, odpověděla Yellenová v rozhovoru záporně. "Pochybuji, že by byl vůbec schopen říct, že cíli Fedu jsou maximální zaměstnanost a cenová stabilita," uvedla rovněž.

Yellenová se v roce 2014 stala první ženou v čele Fedu, do funkce ji nominoval Trumpův předchůdce Barack Obama. Funkční období Yellenové vypršelo loni v únoru. Trump ji v čele Fedu nahradil Powellem, ačkoli si podle řady pozorovatelů zasloužila ještě jedno období ve funkci, píše The Wall Street Journal.

Trump počínání Yellenové v čele Fedu během své předvolební kampaně kritizoval, nyní však není spokojen ani s Powellem. V médiích se v uplynulých měsících dokonce objevily spekulace o tom, že zvažuje Powellovo odvolání.

Témata:  Donald Trump Fed (Americká centrální banka)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy